Ministarstvo kulture: Bespovratna sredstva za neprofitne medije, In-Portal ostao bez potpore

Neki mediji već su izrazili sumnju u regularnost ovog natječaja. Sumnjamo i mi te ćemo do zakazanog roka, nakon što detaljno analiziramo ocjene Povjerenstva, uložiti prigovor, a o tome izvjestiti i brojne europske i hrvatske organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom

 

Ministarstvo kulture odlučilo je u srijedu o dodjeli bespovratnih 2,59 milijuna kuna neprofitnim medijima, a novac će dobiti 17 postojećih i tri nova medija.

Za najvišu podršku od 250.000 kuna godišnje odabrani su Forum.tm, H-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu i Kulturpunkt.hr. Za srednji iznos od 170.000 kuna odabrani su RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, a za sredstva u visini 70.000 Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisiju Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr.

Drugi krug javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima trajao je od 29. srpnja do 7. rujna, kada je 46 medija (43 postojeća i 3 nova) pozvano dostaviti dodatnu dokumentaciju. Četiri postojeća medija dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 39 postojećih medija, prema šest dodatnih (ranije utvrđenih i propisanih) kriterija.

"Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 20 medija, od čega 17 postojećih i tri nova medija, koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora", stoji u priopćenju Ministarstva.

Napominje se kako se prigovori na odluku mogu podnijeti do 8. listopada, a rok za potpisivanje ugovora je 19. listopada.

Ministarstvo dodaje i kako će prvih 25 medija s bodovne liste postojećih medija te tri odabrana nova medijska projekta dobiti dodatnu potporu kroz pristup općem servisu vijesti i fotoservisu Hine. "Ako među navedenim medijima ima onih koji prema Hini imaju nepodmirena dugovanja, njihov zahtjev će biti odbijen", dodaje se u priopćenju.

Znakovito, In Portal, kao prvi news portal za osobe s invaliditetom, ove je godine ostao bez financijske potpore Ministarstva kulture. Za dlaku smo izgubili od portala veselog naziva Muf, koji se deklarira kao medij za feminističku kulturu i politiku. Nemamo ništa protiv feminizma, naprotiv, no svejedno nije jasno prema kojim se to kriterijima vodilo Stručno povjerenstvo za neprofitne medije kada su nam dali tako malo bodova za društveni utjecaj i zastupanje određene skupine. Do naše pojave osobe s invaliditetom gotovo pa i nisu bile činjenica u hrvatskom medijskom prostoru, premda je riječ o populaciji koja čini 12,5 posto stanovništva. Koliko, pitamo se, ima feministica i jesu li marginalizirane u društvu i javnom životu?

Neki mediji već su izrazili sumnju u regularnost ovog natječaja. Sumnjamo i mi te ćemo do zakazanog roka, nakon što detaljno analiziramo ocjene Povjerenstva, uložiti prigovor, a o tome izvjestiti i brojne europske i hrvatske organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom.

In Portal / Hina

Foto: PIXSELL

 

Povezane vijesti