Nikoline: Plesna skupina ženskog imena u kojoj 'rasturaju' dečki s invaliditetom

Voditelj skupine Slađan Livnjak prvi je u Hrvatskoj diplomirao na temu 'Ples u rehabilitaciji osoba s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima', a ples preporučuje kao obvezan školski predmet

 

Plesna skupina Nikoline nastala je 1994. godine, na inicijativu mladih djevojaka u invalidskim kolicima iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava. Prvi nastup pred publikom imale su na Svetog Nikolu, po kojemu su i dobile ime, a vodila ih je profesorica Zdenka Lugomer. Potom ih je preuzela koreografkinja Ivona Petkov Kolenc, iz plesne skupine Tihane Škrinjarić, koja im je osam godina prenosila bogato iskustvo iz jazz dancea.

Danas Nikoline vodi Slađan Livnjak, nekoć i sam učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, jedine ustanove u Hrvatskoj koja pruža srednjoškolsko obrazovanje, ali i cjelokupne rehabilitacijske sadržaje djeci i mladima s motoričkim smetnjama. Slađan kao kuriozitet navodi da u Nikolinama, veseloj družini ženskog imena, već neko vrijeme glavnu riječ imaju dečki s invaliditetom. 

"Moja ljubav prema plesu datira još od osnovne škole, kada sam bio član plesne skupine GSG na Goljaku, a potom sam se, došavši u 8. razred u Dubravi, priključio Nikolinama i tu ostao pet godina", priča Slađan. "A priča je krenula nekim drugim pravcem nakon što sam se u Dubravi 2008. gonine zaposlio kao profesor rehabilitator."

Slađan Livnjak prvi je u Hrvatskoj diplomirao na temu 'Ples u rehabilitaciji osoba s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima'. Po završetku studija zaposlio se u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, radio koreografije za Nikoline, a naposljetku i preuzeo vođenje ove skupine. Nezadovoljan je, kaže, činjenicom da mediji gotovo i ne pokazuju interes za njihov rad.

"Jedino kad su općenito osobe s invaliditetom popraćene u medijima je 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, pa je tako i u našem slučaju. Zadnji put, u svibnju ove godine, nastupali smo uživo u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska', kada smo plesali na Trgu bana Jelačića. Prije dvije godine prijavili smo se na natječaj 'Virtualni plesni show', na kojemu su sudjelovale osnovne i srednje škole, te smo osvojili najviše glasova, odnosno lajkanja. Time smo stekli pravo na natjecanje školskih plesnih skupina na državnom prvenstvu u Poreču i pobijedili u jakoj konkurenciji, dvije godine zaredom", ponosan je Slađan.

Voditelj Nikolina ne bio preporučio ples samo kao oblik umjetničkog izražavanja osoba s invaliditetom, nego i kao obvezan školski predmet.

"Vani je danas ples redovan predmet, poput matematike, tjelesnog odgoja ili stranog jezika. Tako u Japanu ples nije samo školski predmet, nego i način borbe protiv pretilosti učenika. Ples donosi brojne koristi, od socijalnih, emocionalnih do kognitivnih, jer eliminiramo nepoželjne oblike ponašanja. Snižava se krvni tlak, luči se veća količina hormona sreće endorfina, povećava se elastičnost i postura tijela, te značajno poboljšava ravnoteža i koordinacija", tumači Slađan.

Nikoline plešu jazz dance, a Slađan se ovom vrstom plesa bavi već dva desetljeća. Zadnjih četiri godine član je Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta IMRC kojemu se, uzgred, mogu priključiti sve osobe s invaliditetom zainteresirane za ples (više informacija na stranici www.plesnicentar.info).

Jedan od članova Nikolina je i 22-godišnji Kristijan Smokrović, rodom iz Slavonije, koji se uz ples bavi i stolnim tenisom. Posjeduje nevjerojatnu energiju, čovjek naprosto ne povjeruje da je mladić s cerebralnom paralizom. Sada pohađa četvrti razred u Dubravi, a školuje se za obućara.

“Za mene Nikoline znače jako puno, žao mi je što sam se u skupinu uključio tek početkom trećeg razreda. Kada nas ljudi vide, promijene mišljenje o osobama s invaliditetom. Preporučio bih svima, bez obzira kakve imaju poteškoće, tjelesne ili intelektualne, da se svakako okušaju u plesu i da ne odustaju bez obzira na sve prepreke koje im se mogu naći na putu", kaže Kristijan.

Edi Karađić, mladić s dijagnozom pareza brahijalnog spektra i ADHD-om, u Dubravi se školuje za upravnog referenta. Član je Nikolina već tri godine, a osim plesom igra i nogomet te se natječe u pikadu. I on poziva sve osobe s invaliditetom, pogotovu mlade, da kroz ples istražuju vlastitu osobnost i mogućnosti.

Plesna skupina iza sebe ima pregršt nastupa u Zagrebu, Lijepoj našoj, ali i izvan granica države, a mogu se pohvaliti i sudjelovanjem u brojnim televizijskim emisijama.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti