Dobra vijest iz Rijeke: Uskoro s radom kreće Centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom

"Cilj je osnovati takve centre u svim regijama, kako bi se oni koji zbog određenih poteškoća više ne mogu obavljati svoj posao ne bi slalo u mirovinu, nego bi im se kroz profesionalnu rehabilitaciju određivalo dugo radno mjesto. Bolje je imati punu, nego invalidsku mirovinu“, rekao je ministar rada Mirando Mrsić

Mirando Mrsić i Vojko Obersnel

Ugovor o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka potpisali su u srijedu, kao predstavnici suosnivača, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Centar će pružati usluge profesionalne rehabilitacije osobama s invaliditetom s područja grada Rijeke, Primorsko- goranske, Ličko - senjske i Istarske županije, a očekuje se da će početi raditi potkraj ove ili početkom sljedeće godine.
Gradonačelnik Obersnel je, govoreći o potrebi osnivanja Centra za profesionalnu rehabilitaciju, istaknuo da se riječka gradska uprava dugo zauzimala za zaštitu najosjetljivijih skupina građana, među kojima su i osobe s invaliditetom.
"Postojanje Centra za profesionalnu rehabilitaciju izuzetno je važno u kontekstu brige o osobama s invaliditetom, jer nije dovoljno rješavati njihove probleme samo kroz socijalni segment. Najveći učinak postiže se vraćanjem onih koji to mogu, kroz rehabilitaciju i profesionalnu orijentaciju, natrag u proces rada, na neko drugo mjesto", rekao je
Obersnel je izrazio žaljenje što se županija nije pridružila osnivanju centra, budući da će ta ustanova usluge profesionalne rehabilitacije davati osobama s invaliditetom s područja Rijeke, Primorsko-goranske i još dvije županije. 
 Ministar Mirando Mrsić rekao je da je osnivanje centra logičan nastavak aktivnosti na profesionalnoj rehabilitaciji koje se u Rijeci  provode godinama.
"Cilj je osnovati takve centre u svim regijama, kako bi se oni koji zbog određenih poteškoća više ne mogu obavljati svoj posao ne bi slalo u mirovinu, nego bi im se kroz profesionalnu rehabilitaciju određivalo dugo radno mjesto. Bolje je imati punu, nego invalidsku mirovinu“, rekao je ministar Mrsić. 
Odlukom Gradskog vijeća iz rujna ove godine, Grad Rijeka će iz proračuna za osnivanje i početak rada Centra za profesionalnu rehabilitaciju osigurati 100.000  kuna, a država je za istu svrhu osigurala 500.000 kuna. 

Prema zakonskim odredbama, naručitelji profesionalne rehabilitacije mogu biti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ministarstvo mjerodavno za socijalnu politiku putem centara za socijalnu skrb, osiguravajuće društvo, poslodavac, jedinice lokalne i područne  samouprave te privatni naručitelj, odnosno osoba s invaliditetom, roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik.
Hina

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti