Hrvatski paraolimpijski odbor: Sportaši s invaliditetom su diskriminirani

HPO još jednom apelira na uvođenje trajne naknade za sportsku izvrsnost i za paraolimpijce koji odličja osvoje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima, a ne samo na paraolimpijskim igrama

Uoči rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o sportu na sjednici Hrvatskog sabora, iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) još jednom su apelirali na uvođenje trajne naknade za sportsku izvrsnost i za paraolimpijce koji odličja osvoje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima, a ne samo na paraolimpijskim igrama.
Iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora smatraju kako se sadašnjim prijedlogom sportaši s invaliditetom dovode u neravnopravan položaj u odnosu na sportaše, osvajače medalja na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima.

Za paraolimpijce stroža procedura kvalifikacija

"Takvo stajalište temeljimo na činjenici da je sustav kvalifikacija i procedura dolaska sportaša na svjetska prvenstva u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima gotovo jednak, a nerijetko sportaši s invaliditetom prolaze strožu proceduru kvalifikacija na svjetska prvenstva u odnosu na sportaše bez invaliditeta - sve u cilju postizanja izvrsnosti natjecanja na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima i disciplinama. Stoga ne vidimo razloga da se jednima daje pravo na ostvarivanje prava na trajnu novčanu naknadu a drugima ne", ocijenio je za Hinu predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Atletika, dizanje utega, streljaštvo, plivanje, alpsko skijanje, biatlon, cross country, hokej na ledu i snowboard su paraolimpijski sportovi pod ingerencijom Međunarodnog paraolimpijskog odbora, a još ih je 20-ak pod ingerencijom međunarodnih sportskih federacija u kojima je sport osoba s invaliditetom sastavni dio federacije ili se pak dijeli prema vrsti invaliditeta i sporta.

Slučaj Sandre Paović

Kovačić naglašava da za većinu svjetskih prvenstava u tim sportovima, sportaš s invaliditetom mora zadovoljiti raspisane kvalifikacijske kriterije i norme tako da ne mogu svi sportaši koji se nalaze na svjetskim rang-listama u pojedinom sportu nastupiti u svjetskom prvenstvu.

To potvrđuje i naša poznata stolnotenisačica, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, koja se nakon teške prometne nesreće 2009. vratila stolnom tenisu za osobe s invaliditetom.

"U paraolimpijskom sportu stolni tenis je izrazito jak i morate biti doslovce među najboljima na svjetskoj rang-listi da biste došli na svjetsko prvenstvo - u mojoj kategoriji u prvih šest - jer inače nemate pravo nastupati", rekla je Paović. Napomenula je da će svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom slijedeće godine biti u Kini gdje će doći stolnoteniska 'krema' i da je konkurencija izrazito jaka - 126 žena i 204 muškarca.

"Ondje će biti samo najjači, oni koji daju 100 posto sebe za taj sport i umaraju se do krajnjih granica, daju za stolom sebe", navela je Sandra Paović napominjući kako je i dok je bila zdrava, davala sve od sebe, a sada daje - i zadnji atom.

Također je ustvrdila kako je teško povlačiti paralele između stolnog tenisa za osobe s invaliditetom i bez invaliditeta.

"Stolni tenis je brutalan sport", navela je naglašavajući da ima puno posebnosti kod osoba s invaliditetom, ali da i tu ima onih koji dnevno treniraju i po 15 sati.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naveo je kako su uputili dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje je predlagatelj izmjena Zakona o sportu glede uvođenja trajnih naknada za sportsku izvrsnost, sa zamolbom da putem amandmana uvrste sportaše s invaliditetom, osvajače medalja na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima u korisnike trajnih novčanih naknada. Tako bi, navodi Kovačić, pokazali da smo zemlja visokih civilizacijskih dosega u kojoj se poštuje načelo jednakosti u različitosti i u kojoj se jednako cijeni značaj medalja osvojenih u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima na svjetskim prvenstvima.

Anka Slonjšak: Diskriminatorna odredba

Kovačić napominje da je sličan dopis nadležnom ministarstvu i nadležnim saborskim odborima poslala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

"Mišljenja smo da je odredba diskriminatorna jer stavlja u nepovoljni položaj sportaše koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima, kao i gluhe sportaše osvajače medalja na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama gluhih u odnosu na druge sportaše osvajače medalja na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama jer im uskraćuje pravo na trajnu novčanu naknadu", piše Slonjšak.

Pravobraniteljica naglašava da je sudjelovanje na olimpijskim igrama posebno postignuće svakog sportaša u koji je uloženo izuzetno puno truda, rada i podrške, a ulog sportaša s invaliditetom još je veći. Napominje i kako posljednjih nekoliko godina naši sportaši s invaliditetom postižu zavidne rezultate na brojnim svjetskim natjecanjima te time uvelike doprinosi i podizanju razine svijesti o sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom i prenose izuzetno važna poruka da invaliditet ne znači nemogućnost sudjelovanja u životu već da život i dalje može biti ispunjen samo na drugačiji način.

Stolnotenisačica Sandra Paović smatra da osvajači medalja u paraolimpijskim sportovima zaslužuju iste nakande za sportsku izvrsnost. "Naravno da sam prije davala 100 posto sebe i da sada dajem 100 posto sebe, ali sada mi je pet puta teže", navela je i dodala kako svaki dan ide na treninge, a usto i na terapije. "Volim stolni tenis, a sada imam poseban motiv. Nevjerojatan je osjećaj kad napravim nešto za što sam mislila da je nemoguće", kazala je.

Naglasila je da "nije fer" da se samo jednom u četiri godine paraolimpijci mogu izboriti za nešto što rade cijeli život. Smatra da bi paraolimpijci trebali slati pozitivan primjer kako se čovjek treba boriti za sebe i za ono što voli raditi.

Jednakopravan položaj za sve

Iz Ministarstva sporta navode da dodjeljivanje trajnih novčanih naknada predstavlja nagradu za sportsku izvrsnost i dodijeljivat će se za osvojene medalje u olimpijskim sportovima i disciplinama odnosno disciplinama s najvećom konkurencijom.

"Nažalost, u svakoj kategorizaciji, pa tako i u ovoj, granicu treba postaviti i oni koji su iznad nje su zadovoljni, a koji su ispod nisu", stoji u odgovoru ministarstva. Iz ministarstva smatraju da ta odluka ne dovodi sportaše s invaliditetom u neravnopravan položaj jer je Zakonom o sportu zajamčeno da sve kategorije sportaša imaju jednakopravan položaj i da zakonodavac predlaže funkcionalan sustav vrednovanja vrhunskih sportaša u skladu s ekonomskim prilikama i raspoloživim sredstvima, ali i dodaju da će razmotriti prijedlog i iznaći najbolje rješenje za dobrobit sporta i sportaša,

"Nije li apsurdno da oni koji su puni kao brod novaca imaju pravo na nekih 4500 kuna, a sportaši s invaliditetom osvajači medalja po visokim sportskim kriterijima to nemaju", pitaju se iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Hina

Foto: Damir Špehar/PIXSELL