Muzej suvremene umjetnosti: Izložbe mega zvijezda Tadeja Pogačara i Jagode Kaloper

Posljednjih desetak godina Kaloper radi niz novomedijskih radova, eksperimentalnih filmova i instalacija namijenjenih izlaganju u galerijskim prostorima

 

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u utorak je otvorio dvije izložbe - izložbu Tadeja Pogačara, kojega mediji nazivaju slovenskom mega zvijezdom, i Jagode Kaloper, koja je široj publici poznatija kao nekadašnja prava filmska diva domaće scene.

 Izložba "Lekcija 1" Tadeja Pogačara i njegova virtualnog Muzeja suvremene umjetnosti P.A.R.A.S.I.T.E., varijanta je njegove prošlogodišnje izložbe "Brda i doline i mineralni resursi" u Modernoj galeriji u Ljubljani.

 Taj istaknuti slovenski umjetnik, koji je izlagao u prestižnim svjetskim muzejima, u Zagreb dolazi s izborom najvažnijih projekata izvedenih proteklih nekoliko desetljeća, koji su značajno obilježili suvremenu umjetničku produkciju.

 Izloženi su objekti, artefakti, dokumenti, instalacije i videoradovi iz druge polovice sedamdesetih, te predstavljeni autorovi projekti i akcije iz devedesetih, među kojima su i oni nastali u suradnji s ljubljanskim beskućnicima.

 "Pogačar uspostavlja fiktivne sustave i institucije te djeluje kao istraživač, razotkrivajući prikrivene ili zanemarene pojave, društvene skupine, prakse i odnose. U svojem se istraživanju, između ostalog, poziva na teoriju Michela Serresa koji je razvio koncept parazita, tzv. trećeg lica", ističe se u najavi MSU-a.

 Svoju umjetnost realizira uz pomoć P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja suvremene umjetnosti, koji se pojavljuje u posljednja dva desetljeća u različitim oblicima, od organizatora aktivističkih događaja, dizajnera kolaborativnih platformi do inicijatora intervencija u urbanu strukturu gradova i muzejske zbirke i arhive diljem svijeta.

 Njegova izložba u MSU, za koju je napravio likovni postav, bit će otvorena do 31. siječnja iduće godine.

 U NO galeriji zagrebačkog MSU-a Zagreb predstavit će se "Bulevar sumraka", novi rad multimedijske umjetnice Jagode Kaloper, koja je prisutna na sceni više od četrdeset godina, a iako je po struci grafičarka proslavila se kao glumica.

 Posljednjih desetak godina Kaloper radi niz novomedijskih radova, eksperimentalnih filmova i instalacija namijenjenih izlaganju u galerijskim prostorima u kojima kao temeljni motiv koristi arhivsku građu iz svoje glumačke karijere, propitujući osobne životne odabire, uspjeh, slavu i starenje.

 Njezin film "Žena u ogledalu" premjerno je prikazan 2011. unutar skupne izložbe T-HTnagrada@msu, na kojoj je osvojio prvu otkupnu nagradu te je postao dijelom muzejske Zbirke filma i videa.  Taj je film montažnim tehnikama, supostavljao autoričine recentne snimke vlastitog odraza i isječke filmova u kojima je glumila poput "Ključa", "Lisica" i drugih.

 U novoj videoinstalaciji nastavila je taj postupak, no sada je u fokusu Los Angeles, gdje je boravila zbog obiteljskih obveza, kao mjesto poremećenih sustava vrijednosti. Umjetnica se kroz rad pita jesu li nekadašnji pozivi za sudjelovanje u holivudskim filmskim spektaklima ustinu bile prilika ili samo holivudska obmane, napominje se u najavi izložbe, koja će biti otvorena do 8. siječnja.

Hina