Muzej suvremene umjetnosti: Rekordan broj posjetitelja na izložbi arhitektonskog studija 3LHD

Nizom događanja, od filmskih projekcija do promocija knjiga, Muzej je obilježio šestu obljetnicu preseljenja u zgradu u Novom Zagrebu

 

Izložba arhitektonskog studija 3LHD, koja je otvorena u subotu u okviru cjelodnevnog obljetničkog programa zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), privukla je oko dvije tisuće posjetitelja.

Nizom događanja, od filmskih projekcija do promocija knjiga, Muzej je obilježio šestu obljetnicu preseljenja u novu zgradu u Novom Zagrebu, a izložba "3LHD interakcije" istaknutog hrvatskog studija privukla je najviše pozornosti, doznaje se u nedjelju iz MSU-a.

Studio 3LHD se u proteklih dvadesetak godina, koliko djeluje, profilirao u jednu od najzanimljivijih i međunarodno posebno eksponiranih domaćih arhitektonskih praksi, mijenjavši percepciju arhitekture u javnosti, što je i jedan od efekata njihove izložbe u MSU.

U skladu s 'interakcijama' iz naslova izložbe, arhitekti 3 LHD-a su cijeli dan u prostoru izložbe imali stručna vodstva, odgovarali na pitanja posjetitelja, demonstrirali posebne programe za izradu projekata u 3D tehnici, tumačili procese razvoja novih materijala za građenje i oblike suradnje s umjetnicima i dizajnerima.

I brojne besplatne radionice za djecu i odrasle bile su vezane uz arhitekturu, pa su polaznici mogli naučiti kako od priručnih i odbačenih materijala načiniti zaklon ili paviljon, ili kako oblikovati prostor oko sebe.

Rad tog zagrebačkog studija za arhitekturu i urbanizam na izložbi nije predstavljen retrospektivno ili monografski, već problemski, kao 250. projekt 3LHD-a i kolektivni autorski rad.

Od samih početaka, u prvoj polovici devedesetih Studio surađuje s drugim autorima iz područja dizajna i vizualnih umjetnosti, ali i svih drugih disciplina koje sudjeluju u procesu planiranja, projektiranja i građenja, a upravo je sposobnost uključivanja drugih autora u vlastiti rad jedna od temeljnih vrijednosti njihova rada, ističu u MSU.

Tako se na izložbi u MSU pokazuje njihova praksa u ostalih 249 projekata, kroz različite vrste interakcija, od metodologije i načina rada unutar samog ureda, preko suradnje sa stručnjacima i kreativcima iz različitih disciplina i struka, do odnosa arhitektonske prakse i društvene stvarnosti.

Više od dva desetljeća djelovanja predstavljeno je kroz tri povezane cjeline - Ured, Suradnje i Javnost, a polazišna točka je drugi kat južnog krila zgrade, koji je na inicijativu 3LHD-a vraćen u prvobitno stanje, kako ga je zamislio Igor Franić.

Ondje su postavljeni "otoci" s osnovnim podacima o svim dosadašnjim 3LHD projektima, dok su u 15 tematskih cjelina predstavljene različite vrste interakcija, svojevrsni ambijenti suradničke mreže.

Primjerice, hotelski projekti Lone i Adriatic govore o suradnji s umjetnicima čiji su radovi postali važan dio samog doživljaja prostora (Ivana Franke, Silvio Vujičić, I-GLE), kao i sa studijem Numen/For Use u opremi interijera.

Među kuriozitetima izložbe su odbačeni stolci sa splitske Rive te šestotinjak novinskih članaka o tom projektu koji je izazvao brojne polemike u javnosti, te višemetarski ispis Excel tablice na kojoj je naveden svaki detalj za projekt švicarskog hotela, uključujući i onaj o troškovima za čaše, što je u toj zemlji uobičajeno prije nego što se hotel počne graditi. Osobito zanimanje posjetitelja izazvale su i trodimenzionalne simulacije sobe Hotela Lone te zid od orhideja Silvija Vujčića. 

Izložba je otvorena do 14. veljače, do kada će se održavati još mnoga tematska i stručna vodstva, prezentacije i radionice.

Tijekom proslave u MSU, među ostalim, predstavljena su dva nova izdanja tog muzeja - opsežan katalog izložbe "Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse" (BAUNET) i knjiga "Zar je to umjetnost?" Nade Beroš i Hanan El Sayed, koja je namijenjena djeci i svima koji žele naučiti ponešto o suvremenoj umjetnosti.

Hina