Zagrebačka filharmonija: Filharmonijski bal za sretnu 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

Na repertoaru su djela Franza von Suppea, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Lehara, Emmericha Kalmana i Josepha Helmessbergera, te valceri glazbene obitelji Strauss, uz nezaobilazni Radetzky marš, najavljuju iz Filharmonije

 

Filharmonijskim balom uz rasplesane melodije iz proslavljenih opereta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu orkestar Zagrebačke filharmonije ispratit će u srijedu 30. prosinca godinu koja je na izmaku, te dočekati Novu na samo novogodišnje jutro, u petak 1. siječnja, svečanim koncertom u prestižoj dvorani Festspielhaus u austrijskom Salzburgu.

 Tradicionalnim Filharmonijskim balom u Lisinskome ravnat će maestro David Danzmayr, a Filharmoničarima će se u izvedbi melodija iz opereta "Grofica Marica", "Vesela udovica" i "Figarov pir" kao solisti pridružiti bariton Leon Košavić i sopranistica Iva Krušić.

 Na repertoaru su djela Franza von Suppea, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Lehara, Emmericha Kalmana i Josepha Helmessbergera, te valceri glazbene obitelji Strauss, uz nezaobilazni Radetzky marš, najavljuju iz Filharmonije.

 Na koncertu će biti dodijeljena Nagrada Mladi glazbenik godine koju Zagrebačka filharmonija dodjeljuje mladim glazbenicima za izvrsna dostignuća u protekloj godini. Prošle godine, nagradu je odnio upravo Košavić, jedan od danas najangažiranijih mladih opernih umjetnika.

 Program Bala nakon koncerta nastavit će se u predvorju Dvorane nastupom ansambla Zagrebačke filharmonije predvođenim filharmoničarom Nikolom Jarkijem, uz opušteni ples i druženje uz poznate evergreene.

 U novu će 2016. godinu Zagrebački filharmoničari ući još svečanije, posebnim koncertom u Salzburgu na samo novogodišnje jutro, gdje će na nastupu u prestižnoj dvorani Festspielhau nositi specijalno dizajnirane kravate hrvatskog brenda Croata, odijela Varteks i cipele Borovo.

 Koncertom će ravnati Danzmayr, repertoar će ponovno obuhvaćati Von Suppea, Lehara, Hellmesbergera i Straussa ml. i st., a u izvedbi koncerta za violinu i orkestar Maxa Brucha Filharmoničarima će se pridružiti solistica Christine-Maria Hoeller na violini.

 "Novogodišnji koncerti svojim rasplesanim melodijama, nezaobilaznim valcerima,  polkama i koračnicama, svojevrsni su zaštitni znak blagdanskog vremena. Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije kroz godine je postao i zadržao status najvažnijeg novogodišnjeg koncerta koji garantira svečanu i blistavu atmosferu, dobro raspoloženje te, u maniri bečkih novogodišnjih koncerata, izvrsnu glazbu impozantnih valcera, polki i koračnica uz koju, doslovno i preneseno, koračamo u godinu ispred nas", stoji u najavi.

 Novogodišnji koncert u Salzburgu bit će, pak, događaj od velikog prestiža za hrvatsku kulturu, koji će pridonijeti ne samo prezentaciji hrvatske kulture unutar europskog konteksta, već i promidžbi Zagreba i Hrvatske, dodaje se.

Hina

 

Povezane vijesti