Centar za kulturu Trešnjevka predstavlja 'Bookcrossing'

U Centru za kulturu Trešnjevka predstavljen je ' Bookcrossing' odnosno 'razmjene knjiga'. Riječ je o međunarodnoj akciji pokrenutoj prije 15 godina u SAD-u, a kojoj se Hrvatska pridružila 2004. te već ima nekoliko milijuna knjiga registriranih u "razmjeni"'Bookcrossing' funkcionira tako da svi koji žele mogu ostaviti knjige na javnim mjestima kako bi ih netko drugi uzeo, pročitao i proslijedio dalje. Izraz je izveden od imena internetske stranice BookCrossing.com, koja je započela ovu praksu.
U Book Crossing zoni vas čeka stotine naslova. CeKaTe je mjesto gdje se možete “učlaniti” u ovu jedinstvenu knjižnicu i besplatno nabaviti dobre knjige, ali i svoje otputiti u svijet knjigoljubaca.

Također će se održavati edukacije građana o načinu uključenja u ovaj pokret te kako unositi knjige na profil.

Lista knjiga i profil CeKaTe BookCrossing zone ovdje: cekatebookcrossing.

Međunarodna akcija pokrenuta prije desetak godina a realizira se ostavljanjem knjiga na javnim mjestima s porukom – PROČITAJ ME, koja jasno ukazuje da knjiga nije izgubljena nego je ostavljena s namjerom. Za početak dovoljno je odlučiti darovati knjigu te je označiti naljepnicom koja se može preuzeti s internetske stranice www.bookcrossing.com. U naljepnicu upišete jedinstveni identifikacijski broj (BCID). Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu kako bi je mogli pronaći drugi čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje i tako nastavlja lanac čitateljske razmjene. Do sada je u svijetu „oslobođeno” više od 15 milijuna knjiga.

 

In Portal