KUTAK ZA STRUČNJAKE

Osoba sam s invaliditetom i zanima me kako mogu ostvariti uslugu pomoći u kući

Osoba sam s invaliditetom i živim u slabije naseljenom ruralnom mjestu. Ne mogu samostalno obavljati kupovinu (nabava lijekova i drugih potrepština i drugo), a nemam ni prijevoz niti pomoć druge osobe.

Kako prepoznati lažne vijesti?

Osoba sam s invaliditetom te većinu vremena provodim u invalidskim kolicima. Često koristim Internet, čitam vijesti, informiram se i općenito volim pogledati razne edukativne emisije.

Osoba sam s invaliditetom i željela bih ići na more, ali ne znam kako odabrati pravo mjesto za odmor

Ljeto je i svi odlaze na odmor i kupanje. No mene brine kako odabrati pravo mjesto gdje su plaže i smještaj prilagođeni osobama s invaliditetom na hrvatskom Jadranu? Postoji li popis takvih plaža?

Kako i gdje, kao osoba s invaliditetom, mogu saznati svoj kvocijent inteligencije?

Osoba sam s invaliditetom i natprosječne sam inteligencije, barem mi tako govore moji prijatelji. Na internetu sam pronašao mnoge testove za mjerenje inteligencije, no nisam siguran koji će mi sa sigurnošću reći koliki je moj IQ.

Kako mogu ostvariti pravo na invalidsku mirovinu?

PITANJE: M.A. (46) Imam pet i pol godina radnog staža, ali mi zbog invaliditeta postaje sve teže raditi. Imam li pravo na invalidsku mirovinu i, ako ne, kako ga mogu ostvariti?

Nakon dugo vremena želim otići u prirodu brati ljekovito bilje

Gledajući jedan dan oko sebe prirodu u Zagrebu i okolici, pojavila mi se želja da šetam i da uberem ljekovite biljke. Možete li me savjetovati što kroz ovaj tjedan mogu ubrati?

Moj muž ima teži oblk invaliditeta, a kćer mi pomaže u njegovoj njezi. Stoga kćer ima problem u školi

Inače, kćerka je završila drugi razred srednje upravne škole s vrlo dobrim i odličnim ocjenama. Jedino što sad fali jest potvrda o praksi, a koju nažalost nema iz navedenih razloga

Osoba sam s invaliditetom i alergična na razne sprejeve s kojim navodno obogaćujemo vlastiti dom

Kako ću dane morati provoditi u kući, radi rehabilitacije, zamolila bih za savjete kojim biljem koje trenutno raste u prirodi mogu unijeti mirise i svježinu u prostorije

Žrtva sam seksualnog nasilja i kao žena s invaliditetom još uvijek čekam pravdu

Žena sam s invaliditetom i ponekad mi je otežano kretanje, a prije četiri godine napadnuta sam u Zagrebu od nepoznate osobe i prolazim kroz strašne traume. Bila sam žrtva seksualnog nasilja

KAKO IZBJEĆI BOLEST PUTOVANJA Važno je gdje sjedite i kamo gledate

Želite li biti izbjeći bolest putovanja pripazite gdje ćete sjesti, neovisno o tome kojom se vrstom prijevoza koristite. Smatra se da oko 20 posto populacije pati od bolesti putovanja, češće pogađa žene nego muškarce, a učestalost se povećava s duljinom trajanja putovanja

Osoba sam s invaliditetom i željela bih se baviti vrtlarstvom te uzgajati ljekovito i ukrasno bilje

Osoba sam s invaliditetom, u ovo teško doba sam stalno pod stresom i čula sam da postoji 'terapijsko vrtlarstvo'. Nedavno sam pročitala da se otvara prvi takav terapijski vrt u Zagrebu pa me zanima kako se mogu uključiti.

PACIJENT S TEŠKIM RESPIRATORNIM STANJEM Veza fibroze pluća i blizine peradarske farme

Zanimalo nas je može li blizina farme utjecati na fibrozu pluća, kao i na sve dišne probleme koji su se kod pacijenta počeli pojavljivati prošle godine

Osoba sam s invaliditetom i neko vrijeme imam loš zadah iz usta premda su mi zubi zdravi

Uvijek su mi govorili da imam lijepe zube, a do sada se nisu ni puno kvarili, dapače svi su zdravi, ali nekoliko bliskih ljudi mi je dalo do znanja da osjećaju neugodan miris iz mojih usta.