KUTAK ZA STRUČNJAKE

Zbog invaliditeta i covida sam već mjesecima zatvorena u svoja četiri zida i ne mogu više tako

Uslijed invaliditeta imam zdravstvene probleme zbog kojih je covid za mene jako opasan. Već mjesecima nisam praktički ni izvirila iz svoja četiri zida, a ne dopuštam ni da mi itko dolazi.

Žena sam s invaliditetom i imam jake menstrualne bolove

Žena sam s invaliditetom u kolicima i odnedavno imam jake menstrualne bolove. Možete li mi dati savjet kako si pomoći bez da gutam tablete za bolove?

Trebam što brži pregled jetre, a ne namjeravam ići u bolnicu radi koronavirusa

Javljam se iz Hrvatskog zagorja i molio bih za informaciju kako najbrže doći do pregleda jetre. Imao sam prije nekoliko godina problema, ali mi je doktor pomogao da se izliječim. Kako je došlo do promjene liječnika, molio bih pomoć.

Osoba sam s invaliditetom bez primanja i potrebna mi je besplatna pravna pomoć

Osoba sam s invaliditetom i oduvijek živim skromno, ali sretan sam i zadovoljan svojim životom. Nažalost, našao sam se u neprilici, ne svojom krivnjom, i potrebna mi je pravna pomoć.

U zadnje vrijeme sam stalno umorna, bez nekog posebnog razloga

Osoba sam s invaliditetom i već nekoliko mjeseci sam konstantno umorna premda dobro spavam. Također sam bezvoljna bez opipljivog razloga. Što bi mogao biti razlog tome?

U kolicima sam i dugogodišnji sam pušač, što se počinje odražavati na moje zdravlje

U kolicma sam od rođenja i strastveni sam pušač godinama, ali u zadnje vrijeme teže dišem i jako kašljem ujutro. Trebao bih savjet kako prestati pušiti.

Imam li, kao osoba s invaliditetom, nekakve povlastice pri kupnji nekretnine?

Iako je prošla godina globalno bila grozna, meni je bila dobra. Dobio sam povišicu i planiram zajednički život i obitelj s dugogodišnjom djevojkom pa me zanima imam li, kao osoba s invaliditetom, nekakve povlastice pri kupnji nekretnine?

Osoba sam s invaliditetom i imam skrbnika pa me zanima mogu li sama raspolagati osobnom invalidninom

Osoba sam s invaliditetom i imam skrbnika koji brine o svemu pa tako i mojim novcima. Imam li ja, primjerice, pravo sama odlučiti na što ću trošiti osobnu invalidninu?

Zbog invaliditeta mi je sve teže držati knjige i listati ih, a ne znam engleski na kojem su dostupne mnoge e-knjige

Jako volim čitati, ali mi je zbog invaliditeta sve teže držati knjigu i listati stranice. Znam da postoje e-knjige i audio knjige, prijatelji često o tome pričaju. Nažalost, ja ne znam engleski.

Student sam s invaliditetom i prijevoz na faks mi predstavlja logistički i financijski problem

Već nekoliko godina studiram u Varaždinu, no obiteljska me situacija primorala da odselim u Zagreb. Prijevoz mi predstavlja i logistički i financijski problem, ali kolege mi kažu da, kao osoba s invaliditetom, imam određene povlastice. O čemu se radi?

Jesu li normalne moje reakcije na traumatske događaje?

Tijekom života preživjela sam nekoliko teških traumatskih događaja kao žrtva, a među njima su bila i dva kaznena djela, zbog čega mi je bio ugrožen život, koji se nakon toga preokrenuo naglavačke. Osoba sam s invaliditetom, a postojeće dijagnoze su se uslijed svega žestoko razbuktale.

Gdje mogu prijaviti posljedice petrinjskog potresa u Zagrebu, kao i dobiti besplatnog statičara?

Živim u centru Zagreba, u Donjem gradu. Prestrašena sam od koronavirusa i od posljedica potresa, bolesna, sa 100-postotnim invaliditetom nakon što sam svojevremeno bila napadnuta na svom radnom mjestu prilikom krađe i živim sama.

U mojoj tvrtki zbog prirode posla ne mogu raditi osobe s invaliditetom, a ne želim plaćati kaznu

Vlasnik sam male tvrtke koja zapošljava nešto više od 50 ljudi, a bavimo se preradom hrane. Čuo sam da na svakih 20 zaposlenih, sukladno zakonu, moram zaposliti jednu osobu s invaliditetom.