KUTAK ZA STRUČNJAKE

Briga o roditeljima uz nemogućnost bolovanja

U redakciju nam se javila čitateljica D. D. (50) iz Zagreba, koja pita kada će se promijeniti zakon po kojem bi napokon nakon svih godina mogla ostvariti bolovanje na svoju majku, koja je teški bolesnik nakon moždanog udara i nekoliko padova te niza dijagnoza.

Kako da prođem kroz ovo teško razdoblje u kojem sam izgubio djevojku, a pritom još i zaradio teške prijetnje?

Nakon što mi je ispričala da je imala težak život te da ju je bivši dečko zlostavljao fizički i psihički, bili smo jedno vrijeme zajedno, a nakon njegovog praćenja po gradu jednostavno sam 'pukao' i sve prijavio policiji

PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Kako dobiti potvrdu ili nalaze nakon gubitka pamćenja?

PITANJE: Molimo da nam se očitujete, a povodom zamolbi dviju čitateljica - iz Zagreba i Osijeka – koje pitaju gdje se mogu dobiti potvrda ili nalazi kad se izgubi pamćenje nakon prometne nesreće

Smiju li se prodavati rukotvorine preko Facebooka ako se prima osobna invalidnina?

Postoji li koja povlastica ili program za osobe s invaliditetom da se oslobode plaćanja zdravstvenog, mirovinskog i raznih poreza?

ŠIZOFRENIJA Kako izbrisati lažnu dijagnozu iz liječničkih evidencija zbog koje se ne mogu dobiti fizikalne terapije?

Do te dijagnoze došli su joj kolege na poslu, koji su u većem broju pregledali njezin liječnički karton jednom prilikom, koji je stigao u ured po narudžbi iz liječničke ordinacije

Osoba sam s invaliditetom i u ovo pandemijsko doba nakupila sam višak kilograma

Pokušavala sam s raznim dijetama, no ni u jednoj ne ustrajem do kraja. Na koji način mogu povratiti poljuljanu motivaciju?

Kako se najbolje pripremiti za hladnije jesenske dane?

Osoba sam s invaliditetom i često sam bolesna zbog pada imuniteta. Zimsko razdoblje za mene predstavlja velik izazov pa mi se događa da ponekad izostajem s posla. Molim vas za savjet kako se najbolje pripremiti za hladnije jesenske dane?

Planinarenje osoba s invaliditetom

Osoba sam s invaliditetom, trenutno sam nezaposlena i imam puno slobodnog vremena. S obzirom da je lijepa jesen, željela bih više vremena provoditi u prirodi

Kako ostvariti prava nakon jedanaest godina nezaposlenosti

Čitateljica sam iz Slavonije, imam 30 godina, bolujem od dijabetesa i imam PTSP kao posljedicu silovanja u mladosti. Molim da se očitujete kome da se obratim vezano za ostvarivanje svojih prava, odnosno kako da dođem do osobne invalidnine.

Pravo osobe s invaliditetom na zdravstvenu njegu u kući

Osoba sam s invaliditetom i nikad dosad nisam koristio pravo na zdravstvenu njegu u kući. Nažalost, životna mi se situacija sada jako promijenila i primoran sam na njegu u kući. Imam li uopće pravo na tu uslugu i kako ga ostvariti?

Kako funkcionira kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom i što su to zamjenske kvote?

Imam malu tvtku koja uspješno posluje i širi se unatoč koronavirusnoj pandemiji. S obzirom da ćemo u narednim mjesecima mnogo zapošljavati, možete li mi pobliže objasniti obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom? Što su to zamjenske kvote?

Kako pribaviti podatke o zaposlenju osobe koja me prevarila i oštetila za poveći iznos novca?

Osoba sam sa stopostotnim invaliditetom iz Zagrebačke županije. Nemam internet i jedva spajam kraj s krajem

Kako saznati je li odvjetnik zaprimio naknadu na moje ime?

Prije desetak godina prošla sam užasne traume prilikom silovanja, što se odrazilo na cijelu obitelj. Sudski postupci još uvijek nisu gotovi i svi koji su sudjelovali u krivičnom djelu su na slobodi.