Osoba s invaliditetom koja zbog bolova pije jake analgetike i pretjerano se znoji

PITANJE: P. J. (46) Imam problem sa znojenjem već duži period, a to me strašno brine i plaši. Zbog jakih bolova često pijem analgetike, ali ne znam može li to biti povod?

 

Jedno vrijeme pokušala sam ne piti tablete protiv bolova, ali znojenje nije prestalo. Imam prijatelja mojih godina koji nije osoba s invaliditetom, a žali se na pretjerano znojenje. Što nam savjetujete? Je li to normalna pojava u našim godinama?

ODGOVOR: Pojačano znojenje čitavoga tijela normalna je pojava samo kod vrućice, pojačanoga tjelesnog napora te povišene temperature okoline. Tada suvišak tjelesne topline mora biti odstranjen pojačanim hlapljenjem znoja s velikih površina. Ako prekomjerno znojenje traje duže vrijeme, može dovesti do težih poremećaja u tijelu.  Prekomjerno znojenjem može biti prolazna pojava mnogih naglih i jakih osjećajnih stanja: strave i straha. No, ta znojenja ipak su ograničena na pojedine dijelove tijela, pretežno na ruke, noge, pazuh.  Znojenje je normalan imunološki odgovor na infekciju, kada tijelo podiže temperaturu pokušavajući da ubije bakteriju ili virus. Ali važno je provjeriti krije li znoj neki kroničan problem. 
Znojenje može biti znak hipoglikemije - pada nivoa šećera u krvi. Iako se obično povezuje sa dijabetesom, može se dogoditi i kod zdravih ljudi kada propuste obrok. Tijelo proizvodi inzulin očekujući hranu, a kada preskočimo obrok, nedostatak glukoze u krvi aktivira oslobađanje adrenalina i počinje znojenje. Ostali simptomi niskog nivoa šećera u krvi mogu uključiti glad i lupanje srca. 
Stalno znojenje može uzrokovati i pretjerano aktivna štitnjače ili hipertireoze. Štitna žlijezda proizvodi hormon koji kontrolira brzinu kojom tijelo koristi svoje energetske zalihe i osjetljivost na druge hormone. Kada štitnjača proizvodi previše hormona dolazi do stalnog znojenje čija posljedica su gubitkak težine i lupanje srca. 
Muškarci koji se znoje noću, čak i kada nije posebno toplo, mogu imati nizak nivo testosterona. Kad je nivo testosterona nizak, hipotalamus - područje u mozgu kojie regulira mnoge funkcije, uključujući tjelesnu temperaturu i krvni tlak prima lažne signale da je tijelo pregrijano, pa se uključuje znojenje kao metoda njegova hlađenja. Testosteron je također potreban za mišićnu snagu i gustoću kostiju, pa se osobe sa niskim nivoom tog hormona mogu osjećati slabo i neuobičajeno letargično.

Noćno znojenje kod žena znak je menopauze, iako nije poznato zašto smanjen nivo estrogena ima takav učinak, posebno noću. Znojenje može biti izraženije neposredno prije ili za vrijeme menstrualnog ciklusa, jer je tada nivo estrogena najniži. Znojenje može biti nuspojava antidepresiva, budući da oni povećavaju nivo hormona stresa. Mogu ga potaknuti i lijekovi za krvni tlak, lijekovi protiv prehlade i gripe te antibiotici.
Prekid terapije jakim lijekovima protiv bolova ponekad takođe može izazvati znojenje. Znojenje i osjećaj nesvjestice mogu biti upozorenje na srčani udar. Jaki bolovi, naročito ako dolaze u napadima, redovito su praćeni pojačanim znojenjem. To se najčešće vidi prilikom napada bolova uzrokovanih kamencima u bubrezima, mokraćnim putovima, žučnom mjehuru. Smirivanjem bolova prestaje i znojenje. 

Pretjerano znojenje prati mnoga stanja koja neposredno ugrožavaju život.  Javite se svome liječniku, a po potrebi zatražite i mišljenje specijaliste. Liječenje nije jednostavno, ali u svakom slučaju ima pomoći. 

In Portal

 

Povezane vijesti