Žena s invaliditetom koja je nakon životne drame utjehu pronašla u hrani i pretjerano se udebljala

PITANJE: L. M. (39) Prije dvije godina, nakon pada s drveta, ostala sam s trajnim tjelesnim posljedicama. Krećem se jako teško uz pomoć hodalice, a svakim danom sve teže jer se ubrzano debljam. Mjesečnica mi od nesreće nije redovita, mislim da sam u menopauzi i zato sam se toliko udebljala. Utjehu jedino nalazim u hrani, prežderavam se i ništa me drugo ne veseli.

 

Seksualni odnos mi također postaje grozna obaveza. Sve sam ružnija, deblja i znojim se, a ne mogu ni spavati kao nekada. Hoće li se to smiriti ili je tako cijelu menopauzu?

ODGOVOR: Menopauza označava završetak reproduktivnog ciklusa žene, a obično se javlja u dobi između 40 i 60 godina, ali i ranije, kao posljedica nekih operacija ili bolesti. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika što dovodi do potpunog prestanka sinteze ženskih i muških spolnih organa.

Debljanje nije neizbježno ulaskom u menopauzu, iako ga mnoge žene navode kao posljedicu. Usporavanje metabolizma je uzrok starenja, a ne menopauze. Osoba u dvadesetima će u većini slučajeva imati brži metabolizam od osobe u tridesetima. Usporavanje metabolizma se događa i muškarcima, stoga nema razloga da menopauza bude glavni krivac debljanja. Pripazite na prehranu, povećajte razinu tjelesne aktivnosti i debljanje vas neće sustići. Važno je da radite vježbe snage koje će potaknuti mišiće na pojačano sagorijevanje kalorija, ali će i vašem koštanom sustavu pružiti dodatnu potporu.

Bez obzira na dob, sve žene se ponekad žale na seksualni život. U jednom istraživanju su žene dobi od 18 do 59 godina izjavile da su protekle godine doživjele nekoliko mjeseci nezadovoljstva seksualnim životom. Hormoni igraju važnu ulogu, ali želja i potreba za seksom više ovisi o kvaliteti veze nego o razini hormona. Presudnu ulogu igra i razina samopoštovanja, samopouzdanja, stresa i količina sna. Nema razloga zbog kojeg bi seksualni život postao znatno lošiji za vrijeme menopauze u odnosu na protekle godine. Istina je da se potrebe mijenjaju. Možda će vam trebati više vremena i stimulacije prije samog odnosa. Vaginalna sluznica postaje suha i osjetljiva, sklonija infekcijama. Suhoća vagine može biti problematična, ali dobar lubrikant vam u tome može pomoći. Prakticiranje joge može u velikoj mjeri olakšati probleme sa nesanicom te ublažiti druge simptome menopauze, kao što su snižavanje razine stresa, valovi vrućine, noćno znojenje i slično.

Istraživanjem je utvrđeno kako je nakon četiri mjeseca prakticiranja joge u trajanju od 15 minuta dnevno došlo do znatnog ublažavanja simptoma menopauze. Na satovima joge primjenjivale su se vježbe istezanja koje prate pravilne tehnike disanja.

In Portal

 

Povezane vijesti