Djevojka i dečko s invaliditetom u sretnoj vezi, no u strahu od neželjene trudnoće

PITANJE: F. S. (17) Zbog invaliditeta živim u drugom gradu gdje se školujem. Nemam baš neki odnos s majkom, tata nas je davno napustio i ne znam koga pitati za savjet.

 

U sretnoj sam vezi osam mjeseci s dečkom koji ima sličan invaliditet kao ja i bojimo se trudnoće. On kaže da je dovoljno što pazimo na plodne dane, a ja baš i nisam sigurna u to, pa mi dajte savjet kako da se zaštitim od neželjene trudnoće? Jesu li te prirodne metode o kojima sam čitala na internetu sigurne?

ODGOVOR: Prirodne metode kontracepcije temelje se na odgovarajućem spolnom ponašanju uz temeljna znanja prirodnih procesa reprodukcije i menstrualnog ciklusa. Najpoznatiji oblik prirodne kontaracepcije je prekinuti spolni odnos prije ejakulacije. Metoda koja ima nisku učinkovitost, odnosno visoki postotak neželjenih trudnoća.

Različite metode za izračunavanje tzv. plodnih dana također pripadaju toj skupini. Tzv. kalendarska metoda- izračun plodnih dana ući ciklus unazad godinu dana, temperaturna metoda – 24 do 72 sata nakon ovulacije dolazi do hormonski uvjetovanog porasta tjelesne temperature za više od 0.3 stupnja i Billingsova metoda – neposredno pred ovulaciju dolazi do izlučivanja obilne, rijetke i rastezljive cervikalne sluzi. Ove metode temelje se na pretpostavci da je u menstrualnom ciklusu u fazi ovulacije jajna stanica spremna za oplodnju samo 24 sata, a da spermiji u ženskom spolnom sustavu žive 48 do 72 sata. Sukladno tome do trudnoće u svakom ciklusu može doći tijekom četiri "plodna“ dana. Problem navedenih metoda je je točno ustvrditi nastanak ovulacije i tada se suzdržavati od spolnog odnosa. Mlade djevojke kao vi još nemaju u potpunosti redovito uspostavljen menstrualni ciklus i često dolazi do odstupanja, pa je teško izračunati "plodne dane“.

Hormonska kontracepcija tj. pilula je u upotrebi više od 50 godina i osnova njezina djelovanja je sprječavanje ovulacije hormonskim putem. Neželjene pojave do kojih može dovesti hormonska kontracepcija su mučnina, napetost u dojkama, povišenje krvnog tlaka, migrene, povišenje lipida u krvi, duboka venska tromboza, plućna embolija, adenom jetre, a u istraživanju je povezanost s povećanim rizikom od nastanka karcinoma dojke. Učinkovitost hormonske kontracepcije je veća od 99 posto u idealnim uvjetima uz strogo pridržavanje uputa i redovito korištenje.

Najčešće korišteno kontracepcijsko sredstvo danas je kondom koji ima prednost u odnosu na sva druga kontracepcijska sredstva i metode upravo stoga jer je zaštita od spolno prenosivih infekcija i bolesti danas uvelike proširene među mlađom populacijom koje su čest uzrok neplodnosti i malignih oboljenja ženskog spolnog sustava. Pravilnim korištenjem njegova učinkovitost je 97 posto. Postoji i ženski kondom, no rijetko se koristi i nije praktičan.

Napominjem odmah posjetite ginekološku ordinaciju. Prvi posjet ginekologu trebalo bi planirati prije prvog spolnog odnosa radi dobivanja informacija o svom zdravlju te naputaka o odgovarajućoj kontracepciji i prevenciji spolno-prenosivih bolesti. 

In Portal

 

Povezane vijesti