Damir Mizdrak: Skijaš s invaliditetom usredotočen na ostvarivanje norme za Svjetsko prvenstvo

Damirov vodič je Luka Debeljak, a bluetooth uređaj je zapravo jedini dio opreme koji ga razlikuje od ostalih skijaša

 

Četvrtu natjecateljsku sezonu otvorio je s dva druga mjesta u Europskom kupu, u slalomu i veleslalomu. Debitirao je u Svjetskom kupu. To mu je najbolja sezona dosad, i dobra najava za novi paraolimpijski ciklus. 24-godišnji Damir Mizdrak skijanjem se bavi od desete godine. Počelo je kao rekreacija pa preraslo u vrhunski sport osoba s invaliditetom.

"Krenulo je slučajno. U srednjoj školi je asistentica za tjelesnu kulturu vodila je razne sportove za osobe s invaliditetom i jednom prilikom predložila skijanje. Nas nekoliko se javilo. Zvučalo nam je zanimljivo, a tako je i bilo. Na prvim državnim natjecanjima ostvario sam dobre rezultate i ostao u skijanju. Adrenalin, brzina i priroda u kombinaciji čine ovaj sport iznimno atraktivnim“, kaže Mizdrak koji skija u konkurenciji slabovidnih osoba.

"Imamo tri kategorije: B1 su slijepi, a B2 i B3 slabovidni, s tim da B3 imaju nešto bolji vid, ali razlike su zaista jako male. Skijamo s vodičem s kojim smo povezani bluetooth uređajem i na taj način oni djeluju kao naše oči na stazi“, objašnjava Damir.

Njegov vodič je Luka Debeljak, a bluetooth uređaj je zapravo jedini dio opreme koji ga razlikuje od ostalih skijaša. Uglavnom trenira na austrijskim glečerima budući da Sljeme često, zbog vremenskih prilika, nije dostupno. To je skijašima s invaliditetom i financijski dosta zahtjevno. A zahtjevan je i sam sport.

“Male ozljede više ni ne brojim. Bilo je dosta nezgoda i 'susreta' s vodičem. Odmah sam, u prvoj sezoni, imao operaciju zbog ozljede ligamenata desnog koljena. Skijanje je samo po sebi dosta opasno, a kod nas, zbog specifičnog odnosa s vodičem, treba biti još pažljiviji“.

Mizdrak je 2014. nastupio na Zimskim paraolimpijskim grama u ruskom Sočiju i zauzeo 11. mjesto u slalomu.

"To mi je, naravno, najznačajnije natjecanje u karijeri pa samim time i taj rezultat smatram najvećim dosadašnjim ostvarenjem. Iako sada skijam mnogo bolje, to su ipak Paraolimpijske igre. Sada sam usredotočen na ostvarivanje norme za Svjetsko prvenstvo u Italiji sljedeće sezone jer onda kreću i završne pripreme za Igre u južnokorejskom Pyeongchangu 2018.“, zaključuje Damir Mizdrak.

Izvor: HPO