Pomozimo djeci s invaliditetom: Zahtijevamo ukidanje imovinskog cenzusa za tuđu pomoć i osobnu invalidninu

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' izdala je priopćenje za javnost povodom uvođenja dohodovnog i imovinskog cenzusa za osobe s invaliditetom, koje prenosimo u cijelosti

 

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' izražava zabrinutost zbog najava proširenja dohodovnog i imovinskog cenzusa na članove obitelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Smatramo da osobna invalidnina ne smije biti socijalna kategorija nego dodatak koji pomaže djetetu s teškoćama u razvoju i osobi s invaliditetom za uključivanje u zajednicu.
Stoga se protivimo bilo kakvim cenzusima i zahtijevamo potpuno ukidanje imovinskog i dohodovnog cenzusa za tuđu pomoć i njegu te osobnu invalidninu.
Također tražimo usvajanje Zakona o inkluzivnom dodatku s kojim bi konačno bilo riješeno pitanje novčanih naknada za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
Također izražavamo zabrinutost zbog značajnog smanjenja iznosa za tuđu pomoć i njegu te zbog povećanja iznosa za ustanove socijalne skrbi s čime se proces deinstitucionalizacije dovodi u pitanje.

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' 
Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti