Žena s invaliditetom u strahu da ne izgubi obitelj

PITANJE: K. J. (35) Poštovani, prije dvije godine doživjela sam nesreću i život mi je dobio novi smisao. Bilo je veoma teško, ne samo meni, već i cijeloj obitelji jer sam stekla lakši invaliditet.

 

Izgubila sam povjerenje u dotadašnje prijatelje, brak mi se raspadao, a trebalo je nositi se i s novim načinom života. Danas sam zdravstveno puno bolje, no ostali su brojni ožiljci po cijelom tijelu. Sretna sam što sam preživjela, no ti ožiljci su toliko strašni da izbjegavam pogled u ogledalo.

Svjesna sam dara života, znam da bih trebala pokazati interes za supruga koji se trudi da nastavimo živjeti koliko je moguće kao prije nesreće, no kako dok ne mogu podnijeti pogled na vlastito tijelo?! Javlja mi se novi strah da ne izgubim i obitelj, to uistinu ne znam bih li mogla podnijeti nakon svih trauma koje su iza mene.

ODGOVOR: Poštovana, prvo je neophodno da iskreno razgovarate sa suprugom o svemu što ste preživjeli. Ne znam jeste li do sada imali kontakt sa stručnjakom u području mentalnog zdravlja koji se bavi traumatskim iskustvima i posljedicama trauma i ranjavanja.

Ukoliko niste, potražite pomoć i razgovarajte sa stručnom osobom kojoj iznesite svoje strahove, pitanja i probleme vezane uz sliku o vlastitom tijelu. Takvi razgovori pomoći će vam da otvorite temu o vlastitom tijelu sa suprugom. Uz to danas se anomalije po tijelu uspješno mogu riješiti i estetskim zahvatima koji nisu nužno nedostupni iz financijskih razloga.

Većina strahova s kojima živimo puno je veća dok žive u nama i ne dijelimo ih s bližnjima. Kad izgovorimo naglas što nas sputava i suočimo se s time shvatimo da su to često trivijalni razlozi zbog kojih ne vrijedi izgubiti dom i obitelj koji nam čine život potpunim.

In Portal

 

Povezane vijesti