Centar za ženske studije: Panel 'Žene u zemljama postarapskog proljeća'

Jasmin revolucija probudila je nadu da će žene, kao građanke i partnerice, aktivno sudjelovati u radu novih parlamenata i vlada na kreiranju budućnosti svojih zemalja

 

Centar za ženske studije iz Zagreba, 3. svibnja od 16 do 19 sati, u Kinu Europa organizira panel “Miris jasmina na Mediteranu – Žene u zemljama postarapskog proljeća”, u okviru mediteranskog foruma Subversive Festivala.

U vrijeme Arapskog proljeća na trgovima i ulicama Egipta, Tunisa, Alžira i Libije, muškarci i žene zahtijevali su reforme i promjene režima zajedno, demonstrirajući rame uz rame. Jasmin revolucija probudila je nadu da će žene, kao građanke i partnerice, aktivno sudjelovati u radu novih parlamenata i vlada na kreiranju budućnosti svojih zemalja. No, u trenutku pada potrošenih režima stari zidovi rodnih podjela ponovo su podignuti. Žene su bile zlostavljane, silovane i protjerane s javnih mjesta. Iskustvo da su jednom sudjelovale u protestima ne može se izbrisati.

O tom iskustvu i današnjem položaju i borbi žena za socijalnu pravdu i rodnu jednakost govorit će Amal Jackouby iz Tunisa, Caroline Brac De La Perriere iz Francuske i Samia Allalou iz Alžira.

Moderatorica će biti Rada Borić.

Panel će se održati uz podršku Mediterranean Women’s Funda.

Više informacija može se dobiti na telefon: 01 48 72 406, email: zenstud@zenstud.hr, odnosno na internetskim stranicama Centra za ženske studije: www.zenstud.hr.

Klaudija Klanjčić

Foto: Centar za ženske studije