Hrvatski savez udruga OSIce: Što sve muči roditelje djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom?

Predstavnici OSIca u Ministarstvu socijalne politike i mladih uz ostalo su ukazali na probleme i nedostatke na području rane intervencije, statusa roditelja njegovatelja, osobne invalidnine, dohodovnom i imovinskom cenzusu

 

Članovi Upravnog odbora Hrvatskog saveza udruga OSIce, 10. svibnja su u Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu, na vlastiti zahtjev, održali radni sastanak s Dijanom Topčić Rosenberg, pomoćnicom ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade te sa Zvjezdanom Bogdanović, načelnicom Sektora za politike za osobe s invaliditetom i odrasle osobe.

Tema sastanka bila je poziv na međusektorsku suradnju, ukazivanje na aktualnu problematiku, nedostatak u provedbi zakonskih regulativa te predlaganje rješenja i traženje konkretnih odgovora.

Sastanku su u ime HSU OSIce koja zastupa više od 800 djece s teškoćama u razvoju, mladih i osoba s invaliditetom nazočili Držislav Šušak, predsjednik i Renata Žukina, izvršna direktorica Saveza, članice Upravnog odbora Ana Alapić, Dijana Smajo i Aleksandra Milković te Ana Čudina članica Nadzornog odbora.

Predstavnicama ministarstva ukazani su problemi i nedostaci te predložena rješenja na području rane intervencije, statusa roditelja njegovatelja, osobne invalidnine, dohodovnom i imovinskom cenzusu, standardima kvalitete pružatelja socijalnih usluga te problematike vezane uz rad Jedinstvenog tijela vještačenja.

HSU OSIce pozvao je djelatnike Ministarstva na međusektorsku suradnju na način da roditelje djece s teškoćama i osobe s invaliditetom uključe, kroz različita povjerenstva i radne skupine, u kreiranje socijalnih politika i usluga jer trenutni zakonski i provedbeni akti loše su napisani i nisu primjenjivi u praksi.

Osim ukazivanja na probleme na sastanku uručeni su im i prijedlozi rješavanja istih, kao i konkretni prijedlozi pojedinih izmjena članaka Zakona o socijalnoj skrbi i nekoliko dodatnih provedbenih akata i Pravilnika.

Izveden je zaključak kako će se što ranije dogovoriti zajednički susret i razmjena problema te predlaganje suradnje s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava.

In Portal