Kriza u braku zbog nedostatka intimnih odnosa

PITANJE: B. L. (29) Poštovani, moja žena ima invaliditet od rođenja. Siguran sam to nije razlog što ona već dvije godine uopće nije zainteresirana za seks.

 

Imamo curicu od tri godine, a ona se i dalje opravdava da mora spavati s malenom u njezinoj sobi i stalno nalazi neke izgovore. Umorna je, boli je glava, brine naše financijsko stanje i slično.

Na granici sam da nađem drugu ženu, jer sumnjam da ona ima nekog drugog. Razmišljam da se razvedemo, no i dalje osjećam ljubav prema njoj i želim sačuvati brak. Molim vas dajte mi savjet što da radim?

ODGOVOR: Seksualno ponašanje je pod snažnim uticajem unutarnjih i vanjskih faktora. Seksualni nagon je osetljiviji od nagona za egzistencijom, pa kod slabljenja seksualne želje prvo treba razmotriti kakva je trenutna životna situacija osobe koja ima gubitak seksualne želje.

Loš partnerski odnos i komunikacija, loš socijalni i ekonomski status imaju utjecaj na raspoloženje, a loše raspoloženje na gubitak seksualne želje. Istraživanja u Europi i Americi, u kojima je sudjelovalo tisuće žena svih uzrasta, pokazala su da između 30 i 50 posto žena u životu doživi duže ili kraće periode bez seksualnog nagona. Uzroci za ovaj i dalje nedovoljno proučavan problem su složeni i variraju od bioloških do fizoloških, čak i socioloških. 
Iako žene mogu izgubiti seksualnu želju u bilo kojem uzrastu, promjene poput majčinstva ili menopauze igraju važnu ulogu. Kad žena izgubi zanimanje za seksom, posljedice na nju i partnera mogu biti katastrofalne. Mnogi stručnjaci smatraju da je krivac smanjen nivo testosterona. U tijelu zdrave mlade žene nalazi se 10 puta više testosterona nego estrogena; ovaj "muški” hormon reagira na raspoloženje, energiju i libido, baš kao i kod muškaraca. 
Proizvodanja hormona stimulira se redovnim seksom - stoga, jednom kad žena izgubi želju za seksualnim odnosom, to stanje može potrajati. Nivo testosterona opada i prirodnim putem - oko 50 posto između 20. i 45. godine, a pad se nastavlja iako manje dramatično, kao dio starenja. Kod nekih žena, međutim, taj pad može biti još dramatičniji što objašnjava gubitak želje i kod mladih djevojaka. No, kod tisuće i tisuće žena sve veći nivo dnevnog stresa, pojačan aktualnom surovom ekonomskom klimom, uništava njihov libido, jer je stres ubojica testosterona. Živimo u vremenima kada se ljudi bore da zadrže svoj posao i sastave kraj s krajem a životi su im sve užurbaniji. Prezaposleni su na poslu, kod kuće, oko djece i brojnih obaveza, a svi ti stresovi svakog odvraćaju od seksa. 
Kada je osoba pod stresom prozvodi hormon kortizol, koji onda uzrokuje proizvodnju prolaktina, "hormona celibata”, istog onog koji luče dojilje i značajno snižava libido. To je začarani krug, stoga prvo porazgovarajte sa svojom ženom. Pokušajte razumijeti njezino stanje i pomoći joj oko svakodnevnih obaveza. Vjerojatno će biti manje umorna, manje će je boljeti glava i bit će raspoloženija za druženje s vama.

In Portal

 

Povezane vijesti