Djevojka s invaliditetom koja trpi agresivnost bliskih osoba

PITANJE: D. A (26) Poštovani, sve češće sam izložena agresivnim ispadima poznatih osoba, ali i pojedinaca koje susrećem u gradu, šetnji, pri izlascima.

 

Osoba sam s invaliditetom i često sam imala razloga agresivno reagirati na nepravdu koja me prati kroz život, no uvijek bih se suzdržala. Zato mi treba objašnjenje koji je uzrok tome, kako se zaštititi od agresivnih osoba? Kakvi su to ljudi koji zločesto komuniciraju i mogu li se u tom smislu korigirati?

ODGOVOR: Agresivnost je svako ponašanje čiji je cilj namjerna povreda druge osobe. Instinkt za agresijom i razaranjem postoji kod svakog ljudskog bića, ali gubi svoj primitivan karakter i pretvara se kod zdrave osobe u dinamičnost, borbenost, izdržljivost ili kreativne aktivnosti.

Agresivno ponašanje najčešće ima za cilj uspostavljanje kontrole nad ljudima i situacijama, demonstraciju moći ili postizanje pobjede nad drugom osobom. Želimo li zaštiti sebe i svoja prava od osoba koje agresivno komuniciraju trebate se suprotstaviti. Važno je da smo odlučni, samouvjereni, dosljedni. Nikako ne uzvraćajte agresijom koja produbljuje konflikte i potpuno je neefikasna. Govorite smirenim, jednoličnim ali samouvjerenim tonom, ne pokazujte znakove bijesa ili straha, pokažite osobi da vladate sobom, svojim emocijama i da vas ne može isprovocirati da i vi agresivno reagirate. Saslušate agresivnu osobu i pokušajte razumijeti zašto je bjesna tj. njezine motive. Naglasite joj da je razumijete i dajte joj kratku i jasnu poruku bez širenja teme i opravdavanja. Ostanite dosljednji u svojem ponašanju i mirnom stanju sve dok osoba ne prestane da vas napada ili zahtjeva.

Agresivno ponašanje i agresivna komunikaciju često imaju osobe s niskim samopoštovanjem, osobe koje takav pristup koriste kao sredstvo manipulacije drugima, egoistične osobe koje ne interesiraju želje i prava drugih, a ponekad osoba može reagirati agresivno ako je uplašena i osjeća da su ugrošena njezina prava te iz nemoći gubi kontrolu nad situacijom.

Liječenje agresivnosti treba usmjeriti na uzroke, ako su poznati te djelovati na mentalnu higijenu kako bi se spriječili napadi agresije. Dubinska psihoterapija može ponekad otkrivanjem nesvjesnih konflikata smanjiti agresivnost.

In Portal