Zagrebački HSLS: Predstavljena kampanja “Reci ne pušenju na dječjim igralištima”

U Zagrebu je najmanje 200.000 pušača, koji dnevno u prosjeku popuše četiri milijuna cigareta

 

Na dječjem igralištu punom djece i odraslih, ali i bačenih opušaka po pijesku, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, zagrebački HSLS predstavio je inicijativu i javno-zdravstvene kampanju “Reci ne pušenju na dječjim igralištima”, kojom se zagrebačka dječja igrališta želi pretvoriti u oaze oslobođene od pušenja, duhanskog dima i opušaka.

U Zagrebu je najmanje 200.000 pušača, koji dnevno u prosjeku popuše 4.000.000 cigareta. Najviše opušaka nađe se na javnim površinama, uključujući i igrališta za najmlađe članove društva – kojih na javnim površinama Grada Zagreba ima više od 570, uz svakodnevne igre oko 82.320 djece starosti do deset godina života. Veliki broj pušača su odrasli, koji kao pratnja djece dolaze na dječja igrališta i na njima puše.

“Prije svega kao roditelj tri kćerke, od kojih su dvije punoljetne, a najmlađa ima tek nekoliko mjeseci, izrazito mi je stalo da žive i odrastaju u zelenom, zdravom i sigurnom Zagrebu. U tom kontekstu kao gradski zastupnik HSLS-a imam odgovornost prema građanima koji su me izabrali u Gradsku skupštinu Grada Zagreba da predlažem i iznalazim rješenja za njihovu što bolju kvalitetu života u gradu. Nažalost, pušenje odraslih na dječjim igralištima izravno šteti zdravlju naših malih sugrađana” rekao je Alen Ostojić.

“Zagrebački HSLS zalaže se za smanjenje zastupljenosti pušenja na javnim površinama. U izravnoj komunikaciji s građanima - roditeljima, djedovima i bakama na dječjim igralištima u srpnju i kolovozu, pušenje želimo učiniti manje društveno prihvatljivim i djelovati na svijest građana o potrebi promjene neodgovornog ponašanja odraslih na dječjim igralištima. Dječja igrališta pripadaju djeci i ona bi trebala biti mjesta na kojima djeca uživaju u zdravoj aktivnosti i pri tome stječu svoje prve fizičke i kognitivne sposobnosti. Zdravlje naše djece nije vrijedno niti jednog dima cigarete”, nastavio je Ostojić, najavljujući ljetnu kampanju, napomenuvši da bi uz igrališta na red trebala doći i tramvajska stajališta.

Doktorica Bergman Marković istaknula je da navika pušenja najviše dolazi iz zajednica u kojima se živi te je vrlo teško odreći se nikotizma. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, kao i rada na Katedri za obiteljsku medicinu, upozorila je na problem nepušača, kao i života na portabilnom kisiku, na kratkoj špagi, koji je vrlo mukotrpan.

“Tradicionalne pušačke zemlje poput Italije, Španjolske i Irske uredile su vrlo uspješno probleme s pušenjem, i to zakonima. Vjerujem da se uz dobru volju nadležnih zakonima može sve učiniti”, rekla je Bergman Marković.

Kako je istaknuto od strane Gradske organizacije HSLS-a, pušenje u svijetu svake godine ubija približno šest milijuna ljudi, među njima više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja, a od toga je 175.000 djece.

Zbog poraznih statističkih podataka, na svjetskoj i nacionalnoj razini, zagrebački HSLS zalaže se za smanjenje prevalencije pušenja, a kao dio tog opredjeljenja predlažu dobrovoljni prestanak pušenja na i oko dječjih igrališta.

“Smatramo da će se ovom akcijom napraviti korak ka promjeni u ponašanju, kako roditelja tako i djece. Obzirom da u najmanjoj dobi djeca oponašaju roditelje, samim njihovim lošim primjerom u ovom slučaju pušenjem odražavaju loš primjer svojoj djeci. Dugoročno, takvo ponašanje negativno se odražava na djecu i ona preuzimaju takve nepoželjne radnje. Naime i istraživanje je potvrdilo da budući pušači najčešće dolaze iz obitelji u kojima je jedan od roditelja bio ovisan o nikotinu. Zato, lijepa i čista dječja igrališta pravi su put prema promjeni ponašanja naše djece, ali i jedna zdravija i ekološki osviještena slika nas roditelja”, rekla je Rudelić.

Gradonačelniku Milanu Bandiću, budući je Grad Zagreb prijatelj djece i prijatelj dojenja, u nadi da se sva dječja igrališta diljem Zagreba učine zdravija i sigurnijim okruženjem za djecu, Gradska organizacija HSLS-a predlaže:

- prihvaćanje inicijative da se dječja igrališta na javnim površinama proglase oazama dobrovoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka;

- osmišljavanje kampanje u dječjim vrtićima i osnovnim školama, u kojoj će djeca osmisliti znak i logo kampanje OAZA OSLOBOĐENJA OD PUŠENJA – HVALA ŠTO NE PUŠITE NA NAŠEM IGRALIŠTU; znak koji pobijedi postavit će se na ulaznim vratima svih 570 dječjih igrališta u Gradu Zagrebu;

- uklanjanje odmah sa svih dječjih igrališta košarica za otpad koje imaju ugrađenu pepeljaru, uz ostavljanje samo košarica za otpad bez pepeljara;

- izradu i javnosti dostupnog digitalnog registra i mobilne aplikacije “Zagrebačka dječja igrališta”, koja će roditeljima dati podatke o najbližem igralištu od njihova mjesta stanovanja, fotografije igrališta, pravila ponašanja na igralištu, opremljenost spravama za igru, vremenski intervali održavanja sprava, postojanju WC-a, mjerama sigurnosti, najbližoj bolnici i drugo.

Na kraju su svima prisutnima podijeljeni službeni leci kampanje, s ilustracijom NIK Titanika.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti