Žena sam s invaliditetom, često mijenjam raspoloženja i stalno sam umorna

PITANJE: T. E. (39) Ne znam što mi se događa, mislim da je prerano za menopauzu, ali nisam sigurna. Rano sam dobila prvu menstruaciju, pa možda ranije ulazim u menopauzu?

 

Često mijenjam raspoloženja, imam noćna znojenja i stalno sam umorna. To mi i nisu neki sigurni pokazatelji, jer takvi periodi su mi postali uobičajeni nakon prometne nesreće u kojoj sam postala žena s invaliditetom. Novost su promjene na koži koja je suha, a bora je svakim danom više. Možete li mi opisati kako da budem sigurna jesam li u predmenopauzi, menopauzi i koji osjećaji su uobičajeni u to vrijeme?

ODGOVOR: Predmenopauzu karakterizira niz fizičkih i emotivno mentalnih promjena koje nastupaju puno prije nego žena konačno stupi u menopauzu. Promjene nastupaju već oko 40. godine i mogu trajati do ulaska u 50. godine. Kod većine žena nastupa oko 47 godine i traje 4 do 5 godina.  U Hrvatskoj žene u prosjeku imaju menopauzu oko 50. godine života. Dob menopauze genski je određena, ne ovisi o socioekonomskom statusu, rasi, naobrazbi, visini, težini, ni o dobi prve menstruacije. Povezana je s pušenjem i u žena koje puše nastupa 2 godine ranije. Oko 10 posto žena ima menopauzu prije 46. godine, a te dobne pojavnosti najčešće su obiteljski označene. Simptomi prijevremene menopauze istovjetni su onima koji se pojavljuju kod normalne menopauze. Neki su od njih: valovi vrućine, noćna znojenja, promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije, umor i fizička slabost, neuredna krvarenja iz maternice prije nastupa menopauze, debljanje i preraspodjela masti, suhoća i svrbež rodnice, bolni i nelagodni spolni odnosi, učestalo, bolno mokrenje, noćno mokrenje, česte upale mokraćnog sustava te atrofične promjene kože i kose.

Predmenopauza se obično povezuje s niz prepoznatljivih simptoma - nepravilno krvarenje, valunzi, vaginalna i suhoća kože i općenito sluznica, smanjeni libido, nestabilno raspoloženje, depresija, poremećaj spavanja, oslabljeno pamćenje, ispadanje kose i s druge strane dlakavost lica, debljanje, palpitacije, glavobolje, mučnine, osjetljivost urinarnog strakta, početak osteoporoze i drugih oboljenja. 
Svaka žena proživljava svoje individualne promjene i simptome i može se reći da je svaka žena na svoj način osjeća. Kod nekih su izraženi samo blaži simptomi ili samo promjene u menstrualnom krvarenju, kod drugih će se simptomi i njihov intenzitet izmjenjivati, neke opet proživljavaju iznimno težak period života. Pored uzimanja lijekova preporučuje se i uzimanje prirodnih izvora hormona – posebno fitoestrogena i progesterona. Mnoge biljke u našoj prehrani sadrže sadrže mikro nutriente koji oponašaju djelovanje naših hormona. Izoflavoni (špinat, voće, grah, crvena djetelina, soja ), flavoni (grah, zeleno povrće, voće i orasi), cumarini (kupus, špinat, sladić, hmelj), lignanti (povrće, voće, orasi, sjemenke, posebno sjemenke lana). Izoflavoni ublažuju simptome i smanjuju predispoziciju za pojavu osteoporoze, oboljenja krvnih žila, karcinoma dojki i maternice. 

 U menopauzi, uslijed smanjenog lučenja estrogena i progesterona, dolazi i do promjena u strukturi i izgledu kože. Koža postaje suha, tanja je i gubi elastičnost, produbljuju se i pojavljuju nove bore, a kosa se prorjeđuje i gubi sjaj. Vrlo je važna svakodnevna njega takve kože kako bi se poboljšala njena vlažnost, obnovio lipidni sloj te ojačala obrambena funkcija rožnatog sloja kože. Preporuča se uporaba sindeta bez sapuna, ulja za tuširanje ili uljnih kupki te nanošenje tzv. emoliensa koji koži daju mekoću i glatkoću.

Redovita tjelovježba pomoći će vam u održavanju mišićnog tonusa, dobrog osjećanja i optimalne tjelesne težine. Brinite za sebe pazeći na odmjereni unos prehrambenih namirnica i nastojte ostati i mentalno aktivni. Ne ustručavajte se razgovarati s liječnikom imate li teškoće i pitanja na koja ne znate sama odgovoriti.

In Portal

 

Povezane vijesti