Otkako je stekao invaliditet moj je suprug postao 'domaćica', a ja financijski skrbim za obitelj

PITANJE: K.V. (30) Udala sam se mlada i suprug je uvijek brinuo o našim financijama, imao veoma dobro plaćen posao i bio uspješan. Uz njegovu pomoć završila sam fakultet, zaposlila se i počela dobro zarađivati.

 

Donedavno to nije bio problem, ali tada je on nakon prometne nesreće ostao bez posla i obzirom na teške posljedice i lakši invaliditet završio u mirovini. Tjelesno je oslabio, no može raditi kućanske poslove, a ja radim još više kako bi zadržali nivo života koji smo imali prije njegove nesreće.

Problem koji ne znam riješiti je moje prihvaćanje da mi suprug više nije uspješan poslovan čovjek, a ne znam koliko je sretan u novoj ulozi. Iako, ponekad čak izgleda da uživa biti kod kuće i raditi poslove koje nikada nije - kuhanje, spremanje i slično. Mislite li da je prirodno za muškarca da bude 'domaćica'?

ODGOVOR: Naši očevi svoj su identitet bazirali na mogućnosti da se skrbe i štite svoju obitelj, a majke na brizi za djecu i domaćinstvo. Ova percepcija tradicionalnih uloga još uvijek je duboko ukorijenjena u društvo.

Muškarci danas provode triput više vremena u kuhinji nego 1970. godine. Utjecaj se može pripisati njihovu gledanju kulinarskih emisija na televiziji te razgovaru sa svojim prijateljima o hrani i kuhanju, promjenama u obiteljskoj dinamici i naravno, želji da impresioniraju ženski spol. Brojni se muškarci doista zabavljaju u kuhinji! Činjenica da u procesu kuhanja sudjeluju od početka (nabava namirnica) do kraja (priprema obroka) potkrepljuje ovu tvrdnju. Zašto je kuhinja postala nova garaža?

Moderno kućanstvo je također pridonijelo promjenama u ulogama u kuhinji. Naime, većina parova ima poslove te dijele kućanske obveze. U prošlosti su muškarci bili ti koji su više zarađivali i bili više odsutni od kuće. Danas je slika nešto drugačija i u puno slučajeva žene zarađuju više, što znači drugačiju preraspodjelu vremena i obveza u kućanstvu.

S druge strane, velik je broj muškaraca koji žive sami i kuhaju za sebe ili za svoju djecu koja su kod njih preko vikenda.

Naravno, želja za impresioniranjem ženskog spola je motivator koji nije potrebno puno isticati. Smatra se da kuhanje s partnerom ima izuzetno pozitivan utjecaj na vezu zbog čega postoje razne škole kuhanja upravo za parove.

"I dok su uspješni muškarci često sretni s ženom koja ima manje ambicije, uspješne žene žele vezu s muškarcem jednakim njima˝, objašnjava Jacqueline Scott, profesorica sociologije sa Sveučilišta Cambridge.

Kako sve više žena polako ali sigurno počinje zarađivati jednako pa i više od svojih partnera, oboje bi mogli imati problema s pronalaskom pravog identiteta u vezi. Problem je u tome što se naši socijalni i emocionalni životi nisu promijenili toliko brzo kao poslovni i javni životi.

In Portal

 

Povezane vijesti