Ljubica Lukačić: Ne smije se dogoditi da osobe s invaliditetom nemaju svog predstavnika u Saboru RH

"Hrvatska demokratska zajednica i njezin predsjednik Andrej Plenković programom Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost pokazali su da su nam interesi osoba s invaliditetom izuzetno važni", kaže kandidatkinja na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici

 

Ljubica Lukačić, kandidatkinja na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici na 7. mjestu, iza sebe ima brojne političke utakmice. Diplomirana pravnica već je bila zastupnica u 6. sazivu Hrvatskog sabora, gdje je obnašala dužnost predsjednice Odbora za informiranje i medije te bila članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Trenutačno je na funkciji pomoćnice ravnatelja ustanove URIHO. Što ju je motiviralo da se kandididira i za predstojeće parlamentarne izbore?

"U Hrvatskom saboru donose se propisi koji se odnose na život osoba s invaliditetom, čija je problematika izuzetno kompleksna", kaže Lukačić.

Osobe s invaliditetom zaslužuju jednake mogućnosti, a njihove interese mogu najbolje zastupati oni koji dobro poznaju problematiku osoba s invaliditetom jer žive s posljedicama proizašlim iz pravne regulative koja se odnosi na njihov invaliditet.

Hrvatska je četvrta zemlja u Europi koja je potpisala i ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Konvencija obvezuje RH da omogući osobama s invaliditetom sudjelovanje u političkom i javnom životu na jednakoj osnovi s dugima, izravno ili putem slobodno izabranih predstavnika, uključujući i pravo i mogućnost da glasuju i budu birani.

Hrvatska demokratska zajednica i njezin predsjednik Andrej Plenković pokazali su programom Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost, te stavljanjem na listu kandidata osobu s invaliditetom, da su im interesi ove društvene skupine, koju čini oko 12 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, izuzetno važni.

Stoga je moje mišljenje da se nikada više ne bi smjelo dogoditi da osobe s invaliditetom nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru kao i na drugim razinama odlučivanja. Jedino tako će interesi osoba s invaliditetom biti primjereno zastupljeni", zaključuje Lukačić.

In Portal

 

Povezane vijesti