Istraživanje: Vitamin D smanjuje napadaje astme

Erika Kennington, čelnica udruge Asthma UK, kaže da rezultati obećavaju, ali potrebni su dodatni dokazi kako bi se konačno potvrdili

 

U svijetu 300 milijuna ljudi boluje od astme, a uzimanje vitamina D kao dodatka redovnim lijekovima može smanjiti rizik od teških napadaja te bolesti, objavili su znanstvenici.

Znanstvenici su zaključak da nadomjesci vitamina D smanjuju teške napadaje astme za tri do šest posto donijeli nakon kliničkih ispitivanja u SAD-u, Kanadi, Indiji, Japanu, Poljskoj i Britaniji.

Adrian Martineau, profesor na londonskom sveučilištu koji je vodio istraživanje, izjavio je da su rezultati obećavajući, ali je pozvao i na oprez. 

"Radi se o relativno malom broju kliničkih ispitivanja, a pacijenti su uglavnom bolovali od blage do umjerene astme", rekao je. 

Potrebna su dodatna istraživanja na djeci i odraslima s teškim oblicima astme i tek će se tada moći reći pomaže li vitamin D i tim pacijentima, rekao je Martineau. Dodatna istraživanja već su počela i rezultati će biti poznati za nekoliko mjeseci.

Erika Kennington, čelnica udruge Asthma UK, kaže da rezultati obećavaju, ali potrebni su dodatni dokazi kako bi se konačno potvrdili.

"S toliko mnogo oblika astme, moguće je da vitamin D pomaže samo nekima, a ne svima", rekla je.

Hina

 

Povezane vijesti