Liječnici sve češće koriste hipnozu za liječenje migrene, fobija, pretilosti i seksualne disfunkcije

Liječnici hipnotičari smatraju da pacijent pod hipnozom može riješiti mnoge fizičke i psihičke probleme koristeći se izvorima organizma za samoliječenje

 

Sve veći broj medicinskih profesionalaca hipnozom liječi probleme poput tjeskobe, migrene ili pretilosti jer je znanstvenim studijama dokazano da ta metoda pomaže brojnim pacijentima.

I dok je upotreba hipnoze u suočavanju s boli na zubarskom stolcu dobro poznata, tehnika može pomoći i u rješavanju bihevioralnih problema.

Dva kongresa, nedavno održana u Njemačkoj pokazala su da se tisuće liječnika koriste hipnozom, a tehnika je posebno popularna među stomatolozima i psihoterapeutima. no među njima ima i traumatologa i primalja.

Obuka za hipnotičara traje nekoliko mjeseci i certifikat se ne dobiva lako.

"Hipnozom se koristi više liječnika nego što ljudi misle", kaže Bernhard Trenkle, član izvršnog odbora Međunarodnog društva hipnotičara (ISH).

Psiholozi i liječnici koji hipnotiziraju pacijente više se ne koriste pendulumima, predmetima koje im njišu pred očima. Ne zato jer to ne bi djelovalo, nego zbog toga što ne žele da se uz tehniku veže previše ezoterije i popularnih mitova.

U današnjim vremenima pacijenti se u hipnotičko stanje dovode sporim i uspavljujućim govorom.

Hipnoza je priznata u mnogim poljima, pa i u pružanju pomoći pacijentima koji žele prestati pušiti.

Bol pri porođaju, migrene, fobije, pretilost, nesanice i seksualne disfunkcije također se uspješno rješavaju ovom metodom. 

Tehnika se ne preporučuje u slučaju akutnih psihoza ili teških poremećaja osobnosti.

Hipnoza ima nešto zajedničko s meditacijom, naime, u oba je slučaja riječ o stanjima promijenjene svijesti.

No razlika je u tome što se u meditaciji potpuno isključuje utjecaj ambijenta oko osobe kako bi se stvorila unutarnja praznina, a kod hipnoze pacijent postaje iznimno usredotočen na unutarnjeg sebe.  

Fokus je na unutarnjoj slici koju sugerira hipnotičar, bilo da je riječ o spokojnom jedrenju morem ili skijanju na tihom brijegu. Ta slika blokira sve podražaje koji remete proces te se na taj način isključuje pacijentova bol ili briše njegov strah.

Pacijenti ne mogu biti hipnotizirani protiv svoje volje, a u postupku moraju surađivati. No iskustva su pokazala da je otprilike 10 posto populacije nemoguće hipnotizirati. 

Liječnici hipnotičari smatraju da pacijent pod hipnozom može riješiti mnoge fizičke i psihičke probleme koristeći se izvorima organizma za samoliječenje.

Hina