Ljubica Uvodić Vranić: Naučite se dobro posvađati

PITANJE: Pero (39) Radim veoma odgovoran i zahtjevan posao. Problem mi predstavljaju situacije kada moram reagirati odmah. Događa mi se da uslijed više poslova koje vodim istovremeno izgubim koncentraciju, blokiram se i osjećam kao izgubljen. Bojim se gubim kontrolu. Kako da riješim ovaj problem?

ODGOVOR: Poštovani Pero, vrlo je teško raditi više poslova odjednom. Sposobnost za takav rad imaju rijetki muškarci. Statistički je pronađeno da tu sposobnost češće imaju žene. Bilo bi dobro  da poslove koje radite svrstate po prioritetima. Ono što moram odmah, ono što je drugorazredno,  ono što ću napraviti nakon ovoga odmah i drugorazrednog. Razmislite što će se dogoditi ako nešto napravite za pola minute, minutu ili dvije kasnije? Kakvi su rizici?
Dat ću Vam jedan primjer: Jeste li se ikad  imali neki zalogaj u ustima i zagrcnuli i počeli kašljati. Kašljanje s jedne strane  traži da nešto izbacimo iz grla, zalogaj s druge strane traži da ga progutamo i da ode u jednjak. A moramo još i disati. E pa to su tri hitne stvari, Budimo svjesni koliko nam treba vremena da nešto progutamo. Pokušajmo to izmjeriti kod slijedećeg obroka. Dakle: prvo progutamo pa kašljemo pa dišemo mirno. Kolikogod bile stvari koje radimo hitne, ne možemo ih raditi odjednom. A šteta je gubiti vrijeme na premišljanje što ću prvo.
Još jedan primjer: Zove nas šef, netko zvoni na telefon i netko kuca na vrata. Ostavljamo telefon izlazimo i idemo kod šefa, a onome koji kuca kažemo molim Vas malo počekajte. Kad se vratimo od šefa ponovimo onome koji čeka da još malo počeka , riješimo telefon, vidimo tko nas je zvao pa procijenimo hoćemo li ga nazvati odmah ili kasnije, a nakon tof+ga primimo stranku koja kuca.
Neugodan osjećaj i blokadu ćemo izbjeći ako osvijestimo sebi da ne možemo dva posla napraviti odjednom i da se čovjeku koji nas 5 ili 10 minuta čeka neće dogoditi ništa.
Često me ljudi zovu na telefon i traže da ih hitno, hitno, najhitnije primim. U većini slučajeva se ispostavi da je njihova nestrpljivost razlog za takav poziv a da se ne radi ni o kakvom hitnom slučaju nego o nečemu što već dugo odgađaju, premišljaju, dvoje.  Nemojte da netko drugi, tko Vam nije šef, nameće za Vas neki raspored. Svi smo mi dužni napraviti svoj raspored. A i sa šefom se može pregovarati-
U mojoj knjizi 'Kako se dobro posvađati' ima na početku knjige vježba opuštanja, naučite je za 10 minuta vježbajte je desetak dana i vidjet ćete koliko će Vam pomoći pa ćete sami odlučiti da je i dalje vježbate.

Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije