Je li razvod jedina opcija za nesretan brak?

PITANJE: O.I. (29) U braku sam osam godina, sukobi i svađe dio su naše svakodnevnice. Razvod mi se čini kao jedino rješenje, ne znam kako pokrenuti postupak? Brinem o našoj djevojčici koja ima tri godine, ipak mislim da nije dobro za nju odrastati u takvoj obitelji.

Mogu li tražiti pomoć i savjet u Centru za socijalnu skrb?
ODGOVOR:
Poštovana, razvod bi trebao biti zadnja opcija. Je li on uistinu jedino rješenje? Osim što navodite sukobe i svađe između vas i vašeg supruga kao dio svakodnevice, niste spomenuli jeste li tražili ikakva druga rješenja za svoj odnos? Jeste li istražili je li između vas dvoje uopće moguća konstruktivna komunikacija i kad se ona eventualno događa? Oko čega se najčešće svađate? Možda razmimoilaženja u stavovima ili to što svađe izaziva, nisu nepremostivi! Kaže se kako je za svađu potrebno dvoje i to je istina. Najčešće, tu se radi o jednom obrascu koji se ponavlja: jedno započne, drugo prihvati... kreće vrtnja u krug... Netko taj krug mora prekinuti. Imate li snage učiniti to? U poznatoj situaciji koja neizostavno vodi u sukob, odlučiti se oduprijeti, ne sudjelovati, sačuvati mir. U promijenjenim okolnostima ( ako ne prihvatite svađu), niti drugoj strani neće biti Vesna Hari, Zadruga Martinov plaštmoguće nastaviti dalje. Ponekad je dovoljno samo reći: ne želim se više ( ili opet) svađati, neću više u tome sudjelovati! Ako je potrebno, i fizički se odmaknuti, otići u drugu prostoriju, van. Ta promjena, možda ne odmah prvi put kad ju primjenite, ali nakon nekog vremena svakako, mogla bi biti uvod u konstruktivniji razgovor o vašoj budućnosti. I njega možete najaviti riječima: Želim razgovarati o nama, o tome kako ćemo dalje ili nešto slično tome. Ako vaš suprug ne prihvaća ništa što predlažete i ako ne možete sami, podsjećajući ga na roditeljsku obvezu prema vašoj djevojčici, predložite odlazak u neko od Savjetovališta za brak. Treća, objektivna osoba, vidjet će ono što vi ne vidite, fokus staviti ne jedno na drugo, nego na brak koji je uvijek vrijedan spašavanja. Ako se složite barem oko toga, da ste voljni pokušati, već imate nešto, imate zajedničku bazu. A vaša druga, najvažnija i najvrednija zajednička baza, vaša je mala djevojčica koja ima pravo na oba svoja roditelja. Ako za vas i vašeg supruga stvarno ne bude drugog rješenja, nego razvod, važno je znati da ste poduzeli sve što je bilo u vašoj moći prije tog zadnjeg koraka.

Informacije o tome kako pokrenuti postupak za razvod, za sada vam, još ne bih davala. Želim vas potaknuti na konstruktivnu borbu, ne jedno protiv drugog, već zajedno, za vaš brak. Osjećam da imate potencijala za to. Ja još ne odustajem od vašeg braka!

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada