Zagreb: Deklaracija o dječjoj palijativnoj skrbi

Razvoj palijativne skrbi za djecu treba ići putem razvoja dnevnih bolnica u mjestu stanovanja bolesnog djeteta te osiguranjem palijativne skrbi u domu djeteta pomoću multidisciplinarnih mobilnih timova

 

U Hrvatskom liječničkom domu održan je 2. Simpozij o pedijatrijskoj palijativnoj skrbi u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Sekcije za pedijatrijsku palijativnu skrb Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog pedijatrijskog društva, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreb – Gradskog ureda za zdravstvo.

Na Simpoziju se govorilo o mogućim načinima organizacije pedijatrijske palijativne skrbi u Hrvatskoj, iskustvima susjednih zemalja u organiziranju i pružanju skrbi i organizacijama civilnog društva.

U organizaciji palijativne skrbi za djecu u RH potrebno je slijediti Europske standarde o pedijatrijskoj palijativnpoj skrbi (IMPaCCT) koji obuhvaćaju: Poboljšanje kvalitete života djeteta i obitelji. Suradnju obitelji s pedijatrijskim palijativnim programom, uz laku dostupnost i kontinuitet. Početak palijativne skrbi već nakon postavljanja dijagnoze. Provođenje postupaka palijativne skrbi paralelno s aktivnim liječenjem. Mjesto pružanja palijativne skrbi tamo gdje to dijete i obitelj žele – kod kuće, u dnevnoj bolnici, općoj bolnici ili hospiciju. Kontinuitet pružanja raznih oblika palijativne skrbi. Ispunjavanje fizičkih, psiholoških, socijalnih i duhovnih potreba djeteta i obitelji. Osiguranje minimalnog tima koji obuhvaća liječnika, medicinsku sestru, psihologa, socijalnog radnika, duhovnika. Stručna pedijatrijska palijativna skrbi mora biti dostupna 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.

Simpozij je okupio dionike koji se u svom radu svakodnevnom susreću s problematikom teško bolesnog djeteta i palijatvnom skrbi u dječjoj dobi te rezultirao Zagrebačkom deklaracijom o dječjoj palijativnoj skrbi. Deklaracija ističe da bi se osigurali uvjeti za razvoj palijativne skrbi za djecu u Republici Hrvatskoj neophodna je suradnja Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, zajednica lokalne samouprave, gradskih vlasti, Crkve i udruga kako bi ta skrb bila ujednačena na području cijele Republike Hrvatske. Potrebno je osigurati da se principi palijativne skrbi uključe u svaku bolnicu/dječju zdravstvenu ustanovu (liberalizacija posjeta djetetu obitelji i prijatelja, manji broj i manja invazivnost dijagnostičkih i terapijskih zahvata, peroralna terapija, kontrola boli).

Razvoj palijativne skrbi za djecu treba ići putem razvoja dnevnih bolnica u mjestu stanovanja bolesnog djeteta te osiguranjem palijativne skrbi u domu djeteta pomoću multidisciplinarnih mobilnih timova. Potrebna je organizirana mreža pružatelja palijativne skrbi posebno educiranih za rad s djecom, te izobrazba dobrovoljaca u dječjoj palijativnoj skrbi i njena zakonska definicija.

Božica Ravlić