Kao žena trpila sam zlostavljanje i ponižavanje u braku samo zbog svog invaliditeta

PITANJE H. J. (42) Poštovani, udala sam se veoma mlada za prvog muškarca koji je pokazao interes za mene. Bila sam željna ljubavi i pažnje, jer sam odrastala odbačena i od vlastitih roditelja.

 

Suprug je veoma brzo počeo s vrijeđanjem na račun mog sluha, jer sam rođena gluha. Postavši majka nastavila sam trpiti njegovu egocentričnost i zlostavljanje samo da kći odrasta u obitelji. Danas žalim što se ranije nisam odlučila za razvod i izašla iz braka. Sada bivši suprug vrši pritisak na kćer koja studira i živi sa mnom. Posljedica tog tzv. braka su moje faze neobjašnjiva prejedanja i bijes koji me obuzme svaki put kad vidim kćerku koja pati zbog očevih verbalnih napada. Trebam li konačno odobriti da kći ne odgovara na očeve pozive i prekine kontaktirati s njim? Napominjem, to je njezina želja.

ODGOVOR: Za neke rane koje zadobijemo u djetinjstvu treba malo duže vremena da bi se zaliječile i zarasle, neke nas, osobito duboke rane prate ostatak života kao neka kronična bolest, a mogu čak metastazirati i pretvoriti se u neke nove i teže bolesti. Prejedanje je čest oblik prkosa prema sebi, svom tijelu, svom partneru, pa i prema bivšem suprugu. Kada nam tijelo ne daje znakove da smo gladni, ali svejedno želimo jesti, najčešće se radi o epizodi emocionalnog prejedanja. Ljudi jedu kada nisu gladni iz raznih razloga, a najčešći je izbjegavanje svojih osjećaja. Bilo da se radi o usamljenosti, dosadi ili jednostavno osjećaju bezvoljnosti, mozak nam u tom slučaju govori kako će hrana ispuniti prazninu koju osjećamo.

Ako je suprug takav toksičan učinak imao na vas i kćer kroz život, tada je prvi korak za vas da se fizički distancirate od njega. Emotivno sazrijevanje i emotivna samostalnost će uslijediti. Vjerujem da će biti teška borba, ali tako je najbolje za vas obje i vaše zdravlje. Izdržite, jer ćete se na kraju osjećati bolje i moći sa svojom kćerkom ići dalje kroz život uzdignute glave. To, naravno ne znači da će kći odbaciti oca, već će mu jasno dati do znanja da je odrasla i drugačije postavlja stvari u svom životu. Sigurno je i da bivši suprug to neće lako prihvatiti, no vremenom će shvatiti da nema izbora. Najvažnije je da vaša kćer koja najviše pati što prije pronađe vlastiti put i okrene novu stranicu u životu.

In Portal

 

Povezane vijesti