Imam seksualne odnose s prijateljem s invaliditetom i zadovoljna sam, no postoji i ono nesretno 'ali'

PITANJE: L. N. (26) Već duže vrijeme održavam prijateljstvo koje danas zovu "prijateljstvo s povlasticama". Odgovara mi takav odnos, jer imam mnogo drugih obaveza i nemam vremena ni volje nikome polagati račune.

 

Ja sam zadovoljna takvim odnosom, ali u zadnje vrijeme osjećam veliko nezadovoljstvo od strane prijatelja s povlasticama. On se osjeća uskraćen jer je osoba s invaliditetom pa to automatski povezuje i s tim. Ja nisam takva osoba da bih ga smatrala manje vrijednim zbog invaliditeta već jednostavno ne volim i ne želim da mi netko nameće svoja pravila i obaveze. Da li sam ja nepravedna ako nastavljam taj odnos i uživam u njemu bez ikakvih ozbiljnih planova za budućnost?

ODGOVOR: Živimo u užurbanom vremenu kada je trend da ljudi ne žele ozbiljne veze, nego neobavezno druženje. Ono što je nekada bilo nevjerojatno postaje uobičajno. Razlozi za prijateljstvo s povlasticama leži u mogućnosti održavanja odnosa bez uplitanja osjećaja. Odnos čini drugačijim od veze jer se tako družite kada nemate drugih planova i jedno drugome ne morate polagati račune kada ste vani s nekim drugim.

Takva prijateljstva s povlasticama doista imaju mnogo povlastica. Vaš prijatelj s povlasticama je vjerojatno osoba s kojom se ugodno osjećate, a ne morate s njim planirati zajedničku budućnost i nemate pritisak da na njega morate ostaviti što bolji dojam. U krevetu možete osjetiti oslobođenje jer ste maknuli element obaveza jedno prema drugome. Ako imate takav odnos s prijateljem i to vam odgovara, nemojte zaboraviti biti prijatelj. Jer ako imate odnos bez prijateljstva, onda to nije stvar o kojoj pričamo. Prijateljstvo je temelj ovakvog odnosa. Prijatelj će vam biti tu kada god vam je to potrebno i vaše druženje ne mora uvijek rezultirati seksom. Prijatelj je osoba s kojom se doista volite družiti bez faktora seksa.

Kada jednom odlučite ući u takav odnos, morate postaviti neke granice i prilagoditi se promjenama koje će vam takav odnos donijeti. Ako ste oboje u fazi da nemate vremena tražiti ozbiljnog partnera, niti vi želite biti takav, možete postaviti granice samo na zabavu i druženje. Znajte oboje da se nećete zauvijek tako osjećati. Prije ili kasnije će jedno od vas dvoje htjeti imati pravu vezu.

Ovakav odnos možemo nazvati emotivnom klackalicom jer je privremen i treba naći ravnotežu. Stoga nije loše s vremena na vrijeme razgovarati s prijateljem o vašem odnosu i kuda želite da vas on odvede.

U većini slučaja u nekom periodu se umiješaju emocije i jedna strana poželi nešto više. Stoga se nemojte zavaravati. Nakon “prijateljstva s povlasticama” nema mjesta onom nekadašnjem prijateljstvu. Emocije su umiješane i “prijatelja” sada gledate drugim očima, Možda nakon nekog vremena uspijete vratiti komunikaciju u normalni tok, ali imajte na umu da nikada neće biti isto.

In Portal