Studija: Niska razina vitamina D povezana s većim rizikom od raka mjehura

Otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sustav mogao imati ulogu u sprječavanju raka na način da identificira abnormalne stanice prije nego što postanu kancerogene

 

Britanski znanstvenici povezali su nisku razinu vitamina D s povećanim rizikom od karcinoma mjehura i svoja su zapažanja, temeljena na sustavnom proučavanju sedam ranijih studija, objavili na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brightonu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Warwicku identificirali su povećani rizik od raka mjehura kod sudionika pet razmotrenih studija koji su imali nisku razinu vitamina D.

Prijašnje istraživanje naglasilo je važnost tog vitamina za smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma.

Najbolji izvor vitamina D je sunce a stručnjaci procjenjuju da jako velik broj ljudi ima manjak tog vitamina a da to i ne zna.

Vitamin D nastaje prilikom izlaganja sunčevim zrakama i pomaže u kontroli razina kalcija i fosfata u organizmu. Sadrže ga namirnice kao što su masna riba (losos, tuna, sardine i skuša) i žutanjak od jaja. Također ga ima u siru, goveđoj jetri i gljivama.

Znanstvenici su nakon proučavanja studija istraživali stanice mjehura i utvrdili da se one mogu aktivirati i odgovoriti na vitamin D te tako stimulirati imuni odgovor.

Po riječima autorice studije Rosemary Bland, to otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sustav mogao imati ulogu u sprječavanju raka na način da identificira abnormalne stanice prije nego što postanu kancerogene.

Potrebna su daljnja klinička istraživanja i ako ona potvrde te rezultate vitamin D bi mogao postati siguran i jeftin dodatak u liječenju karcinoma.

Hina

 

Povezane vijesti