Ljubica Lukačić: Žene s invaliditetom dvostruko su više izložene obiteljskom nasilju

Država, istaknula je Lukačić, treba ženama pružiti maksimalnu podršku kroz svoja tijela i nacionalne dokumente, ali i kroz ratifikaciju Konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

 

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, saborska zastupnica HDZ- Ljubica Lukačić u petak je upozorila kako je, suprotno očekivanjima, nasilje nad ženama u porastu, a žene je pozvala da prijavljuju nasilnike.

"Ove je godine u Hrvatskoj ubijeno 18 žena što je više od prosjeka 11 do 13 slučajeva ranijih godina. Žene s invaliditetom dvostruko su više izložene tom nasilju, a nasilnici su najčešće njima bliski muškarci", rekla je Lukačić nakon stanke koju je zatražila u Saboru.

Država, istaknula je, treba ženama pružiti maksimalnu podršku kroz svoja tijela i nacionalne dokumente, ali i kroz ratifikaciju Konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja koja je potpisana prije tri godine. "Hrvatska ju je potpisala, ali nije bilo političke volje da se ratificira", rekla je.

Nasilju nad ženama, kaže, treba posvetiti više pažnje nego je to do bilo sada.

Žene je pozvala da prijavljuju nasilje, a ne da šute.

"Više od 900 ljudi je ove godine kažnjeno, no, mnogi neće biti kažnjeni jer žene nisu prijavile nasilje", istaknula je.

Hina

 

Povezane vijesti