Kako odgajati dijete s teškoćama u razvoju koje je napustila majka jer nije željela 'preuzeti odgovornost'

PITANJE: P. Z. (26) Supruga me napustila, nestala i ostavila samog sa sinom kad je imao deset mjeseci. Otišla je bez ikakvog objašnjenja, samo je rekla da ne želi preuzeti odgovornost.


 

Pokušavam mu nadoknaditi majčinu ljubav, ali ne znam koliko su dobre moje odgojne metode. Moj sin ima i teškoće u razvoju

Sada ima šest godina i izbjegava drugu djecu, igra se sam ili sa mnom. Ne znam kako da prihvati društvo vršnjaka i bude otvoreniji. Malo govori, ne znam što misli, ne pita za mamu, ali vidim da promatra drugu djecu s mamama. Prijateljica mi je predložila da ga uključim u neku udrugu koja provodi terapiju igrom. O čemu se radi, može li mu to pomoći?

ODGOVOR: Dječja igra je centralni dio zdravog mentalnog i fizičkog razvoja svakog djeteta.Kroz igru djeca stječu iskustva o životu i izražavaju svoju kreativnost. Dijete od rođenja istražuje svijet oko sebe kroz igru. Ona je temelj našeg učenja dok smo djeca. U odrasloj se dobi također nastavljamo igrati, jedino što našim igrama dajemo drugačije nazive, kao što su glazba, književnost, sport, znanstvena istraživanja. Psihijatar Stuart Brown smatra da sva naša velika dostignuća imaju svoje korijene u dječjoj igri.

Američka organizacija terapije igrom (APT) definira terapiju igrom kao sistematično korištenje teoretskog modela da se uspostavi interpersonalni proce u kojem educirani terapeuti igrom koriste terapeutske snage igre da pomognu klijentima prevenirati ili razriješiti psihosocijalne teškoće te da postignu optimalan rast i razvoj. Terapija igrom namijenjena je primarno za djecu u dobi od 3. do 12. godine starosti no može se prilagoditi i za djecu mlađe dobi te za adolescente i odrasle osobe.

Terapija igrom može se koristiti  kada djeca imaju različite socioemocionalne probleme poput: anksioznosti, depresije, poremećaja u ponašanju, problemi u ponašanju, ADHD, problemi u privrženosti, socijalne teškoće, poremećaj iz autističnog spektra; ili imaju stresne životne okolnosti poput: traume, bolesti, brakorazvoda roditelja, gubitka bliske osobe ili životinje, žalovanje,  ovisnosti u obitelji. Koristeći igru umjesto razgovora, koristimo prirodno komunikacijsko sredstvo djeteta. Tako se u terapiji igrom igra koristi da dijete: proradi svoje osjećaje i probleme, nauči rješavati probleme, nauči se ponašati na socijalno prihvatljiv način, stekne potrebne vještine, osnaži privrženost i svoje odnose, te nauči samo-regulirati ponašanje.

In Portal