Kao žena s invaliditetom puno sam uložila u brak koji je odnedavno postao pakao

PITANJE: V. T. (45) Udala sam se kad sam već bila sigurna da neću postati supruga, a danas sam i majka. Razlog leži u invaliditetu zbog kojeg sam teško mogla sklapati prijateljstva – u kolicima sam od rođenja.

 

Puno sam uložila u svoj brak, ne mislim materijalno, već truda da ispunim suprugova očekivanja i želje. U biti kao da mu se prilagođavam od prvog dana našeg poznanstva jer on invaliditet nema. Starija sam i mislim i zrelija zbog čega želim da i on posveti pažnju meni i mojim očekivanjima. Udaljili smo se toliko da razmišljam o razvodu, ali koči me strah što bih time učinila našem djetetu. Svađe su postale veoma žestoke i žao mi je da i naše dijete to sluša. Tražim savjet trebam li ostati u braku i pokušati održati ovu farsu zbog djeteta kojem ne želim prouzročiti traumu ili ono konačno - razvod?

ODGOVOR: Prirodno je da vam je teško odustati od braka, naročito kad ste uložili mnogo emocija, truda i vremena, pa se ipak nadate da će ljubav preživjeti. Često djeca postaju izgovor sa ostanak u zajednici i roditelji vjeruju da će ih ljubav prema djeci zbližiti. To je pogrešno! Djecu ćete voljeti isto i kada ne budete zajedno. Razvod može biti znatno teži kada su tu i djeca, ali postoje razni načini kojima možete pomoći djeci da se suoče s razvodom. Odlučite li se razvesti zapamtiti da vas dijete tada treba više nego ikada prije. Pružanje sigurnosti, nade i stabilnosti uistinu može smanjiti učinak razvoda na dijete, bez obzira na djetetovu dob. Dijete koje je sigurno da će dobiti potrebnu ljubav od oba roditelja, da će oba roditelja biti uvijek uz njega, bez obzira na razvod i razdvojenost će puno lakše sve podnijeti.

Brojne studije ukazale su na negativan utjecaj razvoda na dječju psihu, no neka nova istraživanja tvrde kako ti negativni utjecaju imaju korijene iz onog razdoblja kada su se roditelji žestoko svađali dok su još bili u istoj zajednici. Činjenica da loš odnos među roditeljima nanosi štetu djetetu, pogotovo ako su svađe: učestale, uključuju verbalne uvrede i povišene glasove, fizički agresivne nerješive (u dječjim očima), vezane uz samo dijete, uzrokuju ne razgovaranje među roditeljima.

Ako na sljedeća pitanja vaš odgovor bude "da", vrijeme je da dobro razmislite o vašem braku i da možda od njega odustanete.
Da li se svaka situacija, ma koliko trivijalna, izrodi u svađu?

Spominjete li oboje konstantno loše događaje iz prošlosti koji su mogli ugroziti vaš brak?
Da li je u vašoj vezi nestao i posljednji trag poštovanja? Osjećate li da je nemoguće povratiti to poštovanje?
Da li su se vaši ciljevi promijenili, a njegovi ostali isti (ili obrnuto)?
Da li je vaš partner prestao poticati vaš individualni napredak?
Da li ste se oboje toliko promijenili i više ne dijelite zajedničke moralne i životne vrijednosti?
Kada se ne slažete, da li je nemoguće pronaći put prihvatljiv za oboje?
Da li ste izgubili seksualnu kompatibilnost? Da li vam je partner u potpunosti neprivlačan? Da li ste, usprkos pomoći profesionalnih terapeuta, prestali voditi ljubav?

Roditelji će nerijetko učiniti sve za svoje dijete, pa tako i ostati zajedno iako bi najradije pobjegli kilometrima jedno od drugoga, no dugoročno gledano konfliktan odnos mogao bi uzrokovati veće i trajnije posljedice na dijete od samog razvoda.

In Portal