Bila sam u vezi s dečkom s invaliditetom i sada strahujem da sam ostala trudna

PITANJE: F. T. (21) Bila sam u vezi s dečkom s blagim intelektualnim teškoćama. To me nije odbilo od njega, iako su me mnogi ismijavali kako mogu provoditi toliko vremena s njim i tvrditi da je drag.

 

Prekinula sam svaki kontakt s njim nakon izlaska koji je završio žestokom svađom. Prije toga smo redovito imali intimne odnose. Veoma sam zabrinuta zbog čudnih promjena u svom ponašanju i kašnjenja menstruacije, pa vas molim da mi kažete koji simptomi mi mogu potvrditi jesam li trudna?

ODGOVOR: Da ste trudni možete primijetiti po promjenama raspoloženja, umoru i razdražljivosti. Simptomi trudnoće kod žena su vrlo individualni pa tako neke buduće mame kažu da nisu imale niti jedan specifičan simptom osim izostanka menstruacije, dok su druge imale gotovo sve nabrojane simptome. Osim toga, neke žene odmah znaju da su trudne ili barem posumnjaju u tu mogućnost, dok je drugima potreban dokaz u vidu kućnog testa na trudnoću ili liječnička potvrda.

Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice. Dodatni simptomi su osjetljive grudi, promjenjivo raspoloženje, pospanost i često mokrenje. U trbuhu možete već osjetiti blage grčeve slične menstrualnim tegobama, koje se javljaju kao posljedica povećanja maternice. Osjetljivost na mirise bit će povećana, a moguće je i povećano lučenje sline. Ako ste osjetili neke, ali ne sve simptome, a mislite kako biste mogli biti trudni, napravite kućni test trudnoće.  Oni su obično točni, a mogu detektirati i najmanje promjene u razini hormona iako je liječnička potvrda definitivno najbolji dokaz. Simptomi trudnoće ovise od žene do žene, ali najočitiji simptom trudnoće je kašnjenje menstruacije, ali važno je znati prepoznati i ostale simptome trudnoće. Neke žene imaju simptome trudnoće već prvi tjedan dana, dok je moguće da neke žene ne osjete nikakve simptome osim kašnjenja menstruacije i nekoliko tjedana.

Činjenica je da se većina ranih simptoma trudnoće podudara sa simptomima predmenstrualnog sindroma, koji se javlja nekoliko dana prije dolaska redovne menstruacije, pa ako želite biti sigurni jeste li trudni najbolje je da posjetite ginekologa.

In Portal