Savjeti za putovanje s avionom za djecu s teškoćama u razvoju

Svakako obavijestite zrakoplovnu tvrtku i posadu zrakoplova o svim  poteškoćama koje vaše dijete ima

 

Kako prepoznati zrakoplovnu tvrtku koja ima uvjete prilagođene osobama s invaliditetom? Brinu li neke tvrtke bolje od drugih o osobama u invalidskim kolicima? Na što roditelji djece s posebnim potrebama moraju obratiti posebnu pozornost prilikom rezervacije leta?

Zrakoplovne tvrtke koje brinu o osobama s invaliditetom imat će to istaknuto na svojim internetskim stranicama. Ipak, najjednostavnije je nazvati željenu tvrtku i raspitati se o svemu te se dodatno osigurati od mogućih poteškoća. Na dan polijetanja uputno je podsjetiti osoblje prilikom prijave za let (čekiranja) te na vratima zrakoplova na sve dogovoreno. Nemojte se osloniti isključivo na profesionalnost osoblja, pobrinite se sami za svoje dijete i dodatno ih upozorite na sve posebne zahtjeve kako bi vam let protekao bez poteškoća.

Računaju li se invalidska kolica kao posebna prtljaga? Je li uopće bitno koliko su teška?

Ako putujete vlastitim invalidskim kolicima, prilikom rezervacije potrebno je obavijestiti zrakoplovnu tvrtku o njihovoj težini, veličini i specifikacijama, kao i o vrsti baterije koju koriste električna kolica. Prije prijave za let (check-ina), baterija mora biti čvrsto vezana za invalidska kolica, i polovi prekriveni izolirajućom trakom ili plastičnim poklopcima kako bi se spriječio kratki spoj. Dodatno treba osigurati i isključiti „mokre“ baterije prije ukrcaja u zrakoplov. Ukoliko su kolica jako skupa razmislite o dodatnom osiguranju sve opreme u slučaju oštećenja.

 Je li bolje tijekom cijelog putovanja koristiti vlastita kolica ili se preporuča svoja spakirati te se služiti onima ponuđenim u zračnoj luci?

Većina kolica prilagođena su svakoj osobi s poteškoćama posebno tako da im je u njima najugodnije. Standardna kolica koja možete pronaći u zračnoj luci nikad neće biti toliko udobna. Tijekom puta možete do ulaznih vrata u zrakoplov doći svojim kolicima, tamo ih predati osoblju koje će ih smjestiti u prtljažni prostor. Ako su vam potrebna invalidska kolica za vrijeme putovanja obavezno to najavite zrakoplovnoj tvrtki barem 48 sati ranije kako bi sve pripremili. Ova je usluga besplatna kod, primjerice, Croatia Airlinesa i dostupna je trajno nepokretnim putnicima, starijim osobama, putnicima s lakšim ozljedama te putnicima s prijelomom ruke ili noge.

Koji je uobičajeni postupak prenošenja osobe od ulaznih vrata do sjedala?

S većinom dječjih kolica, obzirom na veličinu, nećete imati problema sami odvesti dijete do sjedala. U protivnom postoje dvije mogućnosti. Dijete možete prenijeti vi ili netko od osoblja do rezerviranog sjedala. Ukoliko je dijete preveliko ili preteško možete prilikom rezervacije karte zatražiti od tvrtke posebna kolica koja su dovoljno uska da se s njima može proći do rezerviranog sjedala.

 što je s drugim pomagalima poput štaka, štapova za hodanje i slično?

Štake i štapovi za hodanje posprema se u pretince iznad glave nakon što se putnici s poteškoćama ukrcaju i smjeste.

Koje je najbolje mjesto za osobe s invaliditetetom i zašto?

Sjedalo uz prolaz najjednostavnije je i najbolje rješenje. Dijete je najlakše smjestiti u njega. Ukoliko je potrebno može se zatražiti da ga se priveže dodatnim pojasevima, što treba zatražiti prilikom rezervacije karte. Naravno te pojaseve možete i sami nabaviti ili kupiti kako bi bili spremni za sve situacije.

 Imaju li zrakoplovi posebne zahode za osobe s invaliditetom?

Veći zrakoplovi novije proizvodnje moraju imati poseban zahod prilagođen osobama s invaliditetom. Neke zrakoplovne tvrtke su to riješile tako da imaju priručne nužnike u koje se doveze osoba u kolicima, namjesti ih se i zatvore se vrata te kad osoba obavi potrebno pozove osoblje koje mu tada pomogne da se vrati na svoje mjesto.

 Što ukoliko vaše dijete ima poteškoće koje nisu odmah vidljive, primjerice autizam ili mentalnu retardaciju? Kako najjednostavnije proći kroz te situacije? Je li uputno prilikom rezervacije karte i to napomenuti ili jednostavno probati letjeti kao i uobičajeno?

Svakako obavijestite zrakoplovnu tvrtku i posadu zrakoplova o svim poteškoćama koje vaše dijete ima. Možda ćete sami sebi zvučati kao pokvarena ploča, ali  pripremit ćete i putnike i posadu na moguće probleme. Budite iskreni, posavjetujte se s djelatnicima prilikom prijave za let (čekiranja), objasnite situaciju, pitajte je li zrakoplovom na vašem letu pun i gdje bi bilo najbolje smjestiti dijete s, primjerice, autizmom, da svima bude što manje problema ukoliko bude nemirno. Razgovorom ćete olakšati put i sebi, ali i svima u svojoj okolini.

Obavezno unaprijed obavijestite zrakoplovnu tvrtku i osoblje o svim mogućim potrebama koje će vaše dijete imati, poput posebnih kolica koja će ga voziti u zahod ili do samog zrakoplova. Radi prijave na let (čekiranja) dođite nešto ranije i odaberite sjedalo koje će najbolje odgovarati vašim potrebama.

S vlastitih kolica skinite sve što možete te to ponesite sa sobom u zrakoplov kako se ne bi što izgubilo ili oštetitilo. Na kolica stavite upute o rukovanju, najbolje na nekoliko jezika, kako ih nepravilnim baratenjem ne bi oštetili. Ukoliko imate obična kolica, ponesite ih za svaki slučaj, da ih možete koristiti u slučajnu oštećenja.

 

Izvor: www.turistplus.hr