Muškarac s invaliditetom koji teško podnosi samoću nakon prekida romantične veze

PITANJE: L. N. (40) Ne znam i ne razumijem zašto me napustila partnerica kojoj sam svaki dan pokazivao da je volim. Nastojao sam joj biti potpora i dijelio joj komplimente koje je očekivala.

 

Ona mi je zamjerala da se ne znam veseliti i biti sretan. Možda je u pravu, no ja sam takva osoba. Osjećam se kao napušteni luzer i ne znam kako dalje bez nje. Teško je u mojim godinama, i još kao muškarac s invaliditetom, pronaći osobu kojoj vjerujete. Kako nastaviti živjeti sam?

ODGOVOR: U životu mnoge stvari imaju svoj završetak. Bilo da je riječ o odnosima, poslu ili pak nekom drugom životnom događaju, nemojte dozvoliti da  to uništi vaš životni optimizam. Dozvolite si neko vrijeme za tugovanje, isplačite se i krenite dalje.

To što ste slobodna osoba ne znači da ste luzer, jer ni oni s partnerima nemaju savršen život. Istina je da velika većina žudi za ljubavnom vezom, no ne postoji razlog zašto ne biste mogli imati ispunjen život dok ste slobodni. Vjerujte posve je moguće živjeti životom koji želite čak i bez partnera. Sreća nije mit, već nešto što vam je uistinu blizu i sve što trebate je potražiti ju unutar sebe. Sreća je prisutna svakog trenutka i svakog dana u našem životu, samo je trebamo osvijestiti stanjem vlastita uma. Često se osobe trude da im partner pokloni pažnju, poštivanje i naklonost jer u stvari traže prihvaćanje. Nedostatak samopouzdanja i osjećaj prazninu žele da im pruža partner obasipajući ih komplimentima. To može ugroziti vezu i staviti veliki teret jer iako nas partner voli, ne smijemo od njega očekivati da nas "zakrpa". Partner nikada ne može popuniti prazninu u nama koja je nastala uslijed nezadovoljstva. Kada uđete u vezu puni samopouzdanja i dobrog osjećaja, nemate potrebu da vaš partner popunjava praznine i dokazuje koliko vrijedite. Ako ste zadovoljni sami sa sobom možete više energije uložiti u vezu čime imate veće šanse da će uspjeti. Istina je da što manje nekoga trebate da se osjećate bolje i tim ćete biti u uspješnijoj vezi. Do samopouzdanja i osjećaja ispunjenosti doći ćete kada u svakom danu pronađete razloge za smijeh. Osmijeh ne košta ništa, a može popraviti svačije raspoloženje. Očekujte najbolje i nadajte se boljoj budućnosti. Živite za trenutak i ne bojte se riskirati. Više razmišljajte da će se dogoditi dobre stvari i vidjet ćete da ste bili u pravu. 

In Portal