Centar za ženske studije: Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'

"Prošle je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava ili žive kao prekarne radnice", ističu organizatori kampanje

 

Petu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'/'One Billion Rising Revolution', u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Ove godine kampanja je održana 14. veljače od 12 do 13 sati u Zagrebu, na Trgu Europe, između ostalog i kao solidarnost sa ženama s invaliditetom, a posebice kako bi se progovorilo o višestrukom nasilju nad ženama s invaliditetom i pokazala solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni.

Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. Jedna od tri žene bude pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!, ističu iz Centra za ženske studije.

"Hrvatska nije iznimka! Prošle je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava ili žive kao prekarne radnice. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja u ratu, žene izbjeglice i migrantkinje dodatno su stigmatizirane. Manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju - Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Milijarda ustaje 2017. ima za središnju temu ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti - dok nasilje ne prestane!“, ističu iz Organizacijskog tima kampanje.

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom kampanje ističe: "Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava - promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno... Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije - SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost."

Kampanju organiziraju: Centar za ženske studije, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - centar za seksualna prava, Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske, Roditelji u akciji - RODA, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web.

Više o 'Milijarda ustaje' može se pročitati na stranici www.onebillionrising.org.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti