Pas i mačka: Nekad najbolju terapiju za osobe s invaliditetom pružaju ljubimci

Ljubimci služe za podizanje kvalitete života motivacijom ili rekreacijom te osobama s invaliditetom podižu samopouzdanje

 

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekome tko pati od depresije. 

Ali zamislite kako se pacijent može otvoriti kada vidi razigranog psića koji mu se mota pod nogama i svojim velikim, veselim očima zove na igru.

 Ali ne koriste se ovih dana samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje. 

"Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, poglavito u liječenju tjeskobnih poremećaja i depresije", rekao je dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

"Depresivni, na primjer, ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom", kaže Deister. 

Životinja tada može biti učinkovita u 'razbijanju leda', djeluje kao posrednik među njima, dodao je. Naravno, pod pretpostavkom da i pacijentii terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju. 

Ključni faktor u pozitivnom učinku životinja leži u tome što ljudi znaju biti kritični i skloni predrasudama.

"Životinje prihvaćaju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima", Deister. 

Životinje se ne koriste samo u terapijama nego i u unapređenju života štićenicima umirovljeničkih domova ili institucijama za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Služe za podizanje kvalitete njihova života motivacijom, edukacijom ili rekreacijom te im podižu samopouzdanje. 

Brojne osobe s invaliditetom javljale su se u redakciju In Portala sa zamolbom da više pišemo o mačkama, jer previše prostora poklanjamo psima. Za ovu skupinu naših čitatelja upravo su mačke pouzdani 'rehabilitatori' bez kojih teško mogu zamisliti svoju svakodnevicu. Ukoliko imate neku veselu priču o svom ljubimcu - mački, psu, kanarincu, svejedno - javite nam se i podijelite iskustvo s našim čitateljima.

In Portal / Hina