Ovisnost o roditeljima koči moj društveni život

PITANJE: T.L. (20) Završila sam srednju školu, ali sumnjam da ću se ikada zaposliti zbog invaliditeta. Živim s roditeljima, imam svoju sobu, hranu, ali oni mi ne dozvoljavaju da izlazim bez njih. A mogla bih.

 

Primam doplatak za pomoć i njegu druge osobe, ali nikada mi ne daju ni kune. Zanima me postoji li neka zakonom određena obaveza koju im mogu pokazati i dokazati da me moraju pustiti ponekad se naći s prijateljima s facebooka i da mi daju barem za kavu?

ODGOVOR: Poštovana, imate pravo sami odabrati kakvim ćete životom živjeti te se u tom smislu Vaša prava ni po čemu ne razlikuju od prava drugih osoba bez invaliditeta. Ovo uključuje i izlaske koje spominjete. Ukoliko Vam nije oduzeta poslovna sposobnost, ovlašteni ste sami raspolagati svojim prihodima, odnosno doplatkom za pomoć i njegu kojeg spominjete. Upućujem Vas da se obratite Centru za socijalnu skrb radi savjetovanja.

U slučaju da niste zadovoljni informacijama CZSS, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stoji vam na raspolaganju.

POSI