Dobra vijest: Paralizirani pacijent pomiče ruku uz pomoć revolucionarne tehnologije

Znanstvenici predviđaju da bi to u budućnosti mogla postati rutina za paralizirane pacijente – signali iz mozga do mišića moći će se poslati bežično

 

Čovjek koji je paraliziran od ramena naniže imao je mogućnost, prvi u povijesti, kontrolirati svoju desnu ruku samo snagom misli. Ovo je prvi put da je nekome s potpunom paralizom vraćena funkcija ruke i šake pomoću moždanih valova. Rezultati su objavljeni u časopisu The Lancet, prenosi portal iflscience.com.

Bill Kochevar iz Clevelanda u Ohiju ostao je paraliziran prije osam godina, nakon što je, vozeći bicikl, udario u stražnji dio kamiona. Od tada, morao se oslanjati na druge kako bi mogao obaviti mnoge stvari koje većina nas uzima zdravo za gotovo, radnje jednostavne kao što je podizanje čaše vode. Nakon što su mu u mozak postavljeni senzori koji su povezani s elektrodama u ruci, on ne samo da može pomicati ruku i šaku, nego opet može samostalno piti i jesti.

"Za nekoga tko je ozlijeđen prije osam godina i nije se mogao kretati, biti u mogućnosti pomaknuti se i samo malo, za mene je super”, kaže Kochevar. "Ovo je bolje nego što sam mislio da će biti.”

Nevjerojatni rezultat postignut je umetanjem elektroda u regiju Kochevarovog motoričkog korteksa koji je odgovoran za pokret ruku i šaka. Elektrode zatim snimaju moždane signale koji nastaju kada Kochevar misli o micanju desne ruke, te ih šalju u sučelje mozak-računalo. Sučelje, pak, dekodira podatke sadržane u signalima i zatim ih šalje na elektrode u ruci, koje električno stimuliraju mišiće.

Tehnologija je još uvijek u ranoj fazi, ali istraživači iz medicinske škole Case Western Reserve fakulteta nadaju se da će biti u mogućnosti unaprijediti je. Predviđaju da bi to u budućnosti mogla postati rutina za paralizirane pacijente – signali iz mozga do mišića moći će se poslati bežično, te će se implantati moći umetnuti pod kožu, a ne u mozak.

Smatra se da je ovaj revolucionarni novi dokaz koncepta demonstracija koja bi mogla utrti put mnogim rutinskim postupcima u budućnosti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti