Slavonski Brod: BKOSIŽ-a 'Istrijana' pobjednik turnira u boćanju za osobe s invaliditetom

Turnir je bio namijenjen boćarskoj kategoriji BC5, u kojoj se igra isključivo u ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja

 

Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' iz Pule osvojio je zlatnu medalju proteklog vikenda u Slavonskom Brodu na Nacionalnom turniru u boćanju za osobe s invaliditetom, u sklopu održavanja 18. međunarodnog sportskog susreta sportaša s invaliditetom pod nazivom 'BLJESAK 2017' – stoji u priopćenju BKOSIŽ 'Istrijana', potpisanom od strane predsjednice Kluba Tine Matejčić.

„U žestokoj konkurenciji devet ekipa iz cijele Hrvatske, članovi/ice našeg Kluba osvojili su prvo mjesto - zlato, pobijedivši u finalu ekipu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom 'Nada' iz Požege nadmoćnim rezultatom 10:3, nakon žestoke i napete 'borbe' pune vrhunskog sporta i emocija“, navedeno je u priopćenju.

Turnir je bio namijenjen boćarskoj kategoriji BC5, u kojoj se igra isključivo u ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Pobjedničku ekipu 'Istrijane' čine: Adriano Stihović iz Lindara, Sabina Brezac iz Valbandona, Emir Jahović iz Ližnjana i Marina Relić iz Kanfanara, uz pratnju trenera i tajnika Kluba Davora Komara i predsjednice Kluba Tine Matejčić, oboje iz Pule.

Prošle godine na istom turniru BKOSIŽ 'Istrijana' osvojio je drugo mjesto – srebro, a ovogodišnjom pobjedom dokazao je da je njegova ekipa dobro pripremljena i u najvišem vrhu boćara za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Klub je aktualni prvak Hrvatske u navedenoj kategoriji BC5 iz 2016. godine, odnosno najtrofejniji boćarski klub osoba s invaliditetom u državi, a svoj naslov braniti će na Državnom prvenstvu u Vodicama u listopadu ove godine.

'Istrijani' nadalje slijedi Drugo kolo Državnog prvenstva Hrvatske pojedinačno u Splitu od 19. do 21. svibnja, Međunarodno ekipno prvenstvo Hrvatske u Zagrebu od 16. do 17. svibnja, Međunarodno prvenstvo Njemačke od 24. do 29. svibnja, na koje putuje dvoje hrvatskih reprezentativaca istog Kluba - Davor Komar i Melisa Osmanović, zatim Međunarodno prvenstvo Slovačke na koje odlazi troje najboljih članova Kluba.

„U srpnju s Hrvatskom boćarskom reprezentacijom sudjelujemo na međunarodnom prvenstvu u Poljskom Poznanu, dok u rujnu član i članica našeg Kluba Davor Komar i Melisa Osmanović, kao članovi Hrvatske boćarske reprezentacije, putuju u američki Kanzas na Otvoreni svjetski Kup. U mjesecu listopadu sudjelovati ćemo i na Europskom prvenstvu u Portugalu, a potom i na Međunarodnom prvenstvu Poljske u prosincu u Gradu Konopiska, ali i na KUP-u Hrvatske pojedinačno u Požegi krajem godine. Tijekom 2017. godine sudjelovati ćemo na sveukupno 16 prvenstva“, napisano je u prioćenju.

Na kraju je u obavijesti istaknuto: „Ovogodišnji cilj sudjelovanja na Međunarodnim prvenstvima je skupljanje bodova za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom 2018. godine, čime se otvara velika mogućnost direktnog plasmana na Paraolimpijske igre 2020. godine u Tokiju, kojemu se s velikim veseljem nadamo.“

Da podsjetimo, a kako obavještavaju iz Kluba, boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je paraolimpijski sport kojim se mogu službeno, profesionalno 'baviti' isključivo osobe s najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg). Boćanje se dijeli na četiri paraolimpijske kategorije: - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), - BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta: distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…, koji boćaju samostalno). Postoji i 'ne-paraolimpijska' kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Više o svemu može se pogledati na internet stranici Kluba: www.istrijana.hr.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti