Disfunkcionalna ljubavna veza djevojke s invaliditetom i dečka teškog karaktera

PITANJE: N. I. (24) Živim u Zagrebu u kući mladića koji se često prema meni i drugima ponaša veoma grubo, ali ne mogu ga ostaviti.

 

Sretna sam što sam ga upoznala nakon završene škole i nisam se morala vraćati u svoje mjesto, tamo nema nade za posao i budućnost. Znate da se mi s invaliditetom rijetko zapošljavamo, a ja radim. Nakon svakog njegovog ispada ja i dalje vjerujem da ću ga promijeniti, samo mu treba vremena da shvati koliko ga volim i da sve podređujem njemu.

Ne mogu razgovarati sa sestrom ili roditeljima jer nikada nismo bili bliski. Nisam osoba koja je u stanju prekinuti ni lošu vezu s obitelji, a ne znam kako tek s njim koji mi je sve u životu. Zato molim vas za odgovor. Mogu li promijeniti svog partnera i biti sretna?

ODGOVOR: Osobe u disfunkcionalnim vezama često vjeruju da mogu utjecati na partnera i promijeniti njegovo ponašanje. Vaša nada da pružanjem dovoljno ljubavi i pažnje tj. davanjem cijele sebe on može promijeniti svoje ustaljene obrasce ponašanja nažalost nema realne podloge. U stvarnom životu ljudi ne funkcioniraju na takav način. Odrasla osoba ima već formiranu osobnost i neophodno je da osvijesti svoje probleme i ima jaku motivaciju za mijenjanjem, samostalno ili uz pomoć stručnjaka. Promjena određenih obrazaca ponašanja je dug proces koji traži vrijeme i individualni napor, podrška sa strana je dobrodošla, ali je najbitnija motivacija same osobe da nešto promijeni. Na promjene kod druge osobe mi možemo djelovati samo u onoj mjeri koliko nam ona dozvoli. Nekada je osobi potreban dug period kako bi prihvatila da ima probleme i kod nje postoji otpor od sugestija sa strane ali tada treba biti strpljiv i tolerantan. Svaki čovjek ima svoj tempo funkcioniranja koji treba poštovati.

Jedna od najčešćih zamki u koje mnoge osobe upadaju je održavanje veza koje ne funkcioniraju i koje ih ne čine sretnim. To je preneseno iz odnosa s roditeljima. Iako odnos s njima rijetko funkcionira odlično i dalje se zadržavate u njihovoj blizini. To je realno za očekivati, ali treba postaviti jasnu razliku, jer obitelj ste dobili i trebate se truditi očuvati je, dok partnera sami birate. Obitelj je jedna, a potencijalnih partnera je mnogo.

In Portal