Imam ozbiljnih zdravstvenih problema zbog invaliditeta, no ipak mi najviše teškoća uzrokuje ovisnost o nikotinu

PITANJE: M. I. (33) Pušim od srednje škole, ali mislim da moram prestati. Imam veoma ozbiljnih zdravstvenih problema uzrokovanih invaliditetom, zbog kojih sam i umirovljen.

 

Ne znam kako prekinuti ovisnost o nikotinu, a jasno mi je da pušenjem pogoršavam svoje ionako grozno stanje. Kašalj me ponekad guši, no i dalje pušim cigaretu za cigaretom. Imate li savjet za mene?

ODGOVOR: Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu umire oko 6 milijuna ljudi svake godine. Zbog posljedica štetnog djelovanja duhana svakih 8 sekunda u svijetu umire jedan čovjek. U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire čak 12.000 do 14.000 ljudi.

Nikotin je jak otrov koji uzrokuje ovisnost o pušenju. Sastojak je duhana. Kako nikotin djeluje? Ubrzava rad srca, povisuje krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, izaziva prividno stanje umora. Tridesetak minuta nakon što je pušač prestao pušiti, javlja se malaksalost i umor, usporavanje rada srca, smanjuje se pažnja što uzrokuje nelagodu. Ponovno pali cigaretu i nakuplja novu količinu nikotina u krvi. Neugoda prividno prestaje. Nastaje ovisnost o nikotinu-nikotinizam. Pored nikotina u duhanskome dimu se nalazi i ugljikov monoksid koji otežava disanje, izaziva glavobolju te katran koji sadrži otrovne spojeve koji izazivaju rak grla i pluća. Nikotin štetno djeluje na živčani sustav, srce, krve žile, rad bubrega, probavni sustav i organe za razmnožavanje.

Simptomi sustezanja od duhana nastaju velikim dijelom zbog smanjenja koncentracije nikotina u centrima ugode u mozgu. Javljaju se unutar 24 sata kod onih koji su svakodnevno uzimali duhan barem nekoliko tjedana i naglo prestali ili smanjili količinu, a to su najčešće razdražljivost, frustracija, anksioznost, teškoće koncentracije, povećani apetit, nemir, depresivno raspoloženje i nesanica. U liječenju ovisnosti o nikotinu, posebno u početnom razdoblju apstinencije kad su apstinencijske tegobe najizraženije, a s krajnjim ciljem prestanka pušenja, uz edukativno-psihoterapijski model mogu se u dogovoru s liječnikom koristi preparati koji olakšavaju prestanak pušenja.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranja zdravih stilova života ističe se i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u sklopu kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju osoba prima tijekom odvikavanja. Velika većina duhanskih ovisnika navodi osjećaj žudnje ako ne puše nekoliko sati. No treba znati da ta žudnja za duhanom traje samo minutu ili dvije i prolazi samostalno. Što je dulje vrijeme apstinencije, to se ona sve rjeđe javlja.

Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu, Mirogojska 16. Informacije i prijave na broj telefona 01/38-30-066.

In Portal

 

Povezane vijesti