Žena sam s invaliditetom od rođenja, pijem lijekove koji smanjuju bol, a život opet nije lakši

PITANJE: S. A. (37) Žena sam s invaliditetom koji imam od rođenja. Do 17. godine roditelji su me tjerali da vježbam svaki dan, pa čak i za blagdane. Tada sam se usprotivila i prestala.

 

Danas mislim da to i nije bila najbolja odluka. Ima dana kada se osjećam veoma loše psihički zbog bolova koji me onemogućavaju u normalnom funkcioniranju. Pijem lijekove koji mi smanjuju bol, ali život mi time nije lakši. Mislite li da je prekasno za početak vježbanja?

ODGOVOR: Nema niti jedne medikamentne terapije koja može tako poboljšati i održati zdravlje te osigurati samostalnost i pokretljivost kao što to može regularna fizička aktivnost i tjelovježba. 

Redovita tjelesna aktivnost pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju i smanjiti rizike za razvoj brojnih bolesti i stanja: smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila, sprječava i/ili odgađa razvoj povišenog krvnog tlaka (arterijske hipertenzije), a kod osoba koje boluju od hipertenzije pomaže u održavanju vrijednosti krvnog tlaka u poželjnim granicama, poboljšava funkciju srčanog i dišnog sustava, održava metabolizam organizma i smanjuje rizik od razvoja šećerne bolesti (dijabetesa) neovisnog o inzulinu, povećava iskorištavanje masti čime pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine i smanjivanju rizika od razvoja debljine (pretilosti), poboljšava mineralizaciju kosti u mlađoj dobi čime pridonosi sprječavanju razvoju osteoporoze i prijeloma kod starijih osoba, poboljšava i regulira probavu, održava i unaprjeđuje mišićnu snagu i izdržljivost, čime se povećava sposobnost uspješnog obavljanja dnevnih zadataka, održava motoričke sposobnosti tijela kao što su snaga i ravnoteža, održava mentalno zdravlje i smanjuje rizik od razvoja depresije i demencije, snižava razinu stresa i poboljšava kvalitetu spavanja, poboljšava osobno zadovoljstvo i samopouzdanje te podiže raspoloženje i optimizam, smanjuje izostanke s posla (bolovanja), kod starijih osoba snižava rizik od padova, sprječava i odgađa razvoj kroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Unatoč povećanju svijesti o nizu pozitivnih učinaka na zdravlje koje nam pruža tjelesna aktivnost, oko 60 posto odraslih neredovito je aktivno ili potpuno neaktivno. 

Tjelesna aktivnosti ima učinke na socijalno ponašanje tj. na stvaranje pozitivne slike o sebi i bolju integraciju u socijalne grupe te smanjen osjećaj usamljenosti, posebno u starijoj populacijskoj skupini.

Pri odabiru odgovarajuće vrste sporta ili aktivnosti, dobro je razmisliti o svojoj osobnosti.  Želite li raditi sami, volite li grupne sportove, da li vam je važno da imate svoj vlastiti raspored ili da ovisite o dogovorima sa grupom?

Prije uključivanja u tjelesnu aktivnost preporučuje se zdravstveni pregled u cilju određivanja primjerenog oblika i intenziteta tjelesne aktivnosti, sukladno zdravstvenom stanju. Preventivni zdavstveni pregled možete dogovoriti u Centru za preventivnu medicinu pozivom na broj 01 46 96 168; 01 46 96 191.

In Portal

 

Povezane vijesti