Imamo djevojčicu s teškoćama u razvoju i želimo proširiti obitelj

PITANJE: K. P. (36) Poštovani, roditelji smo djevojčice s teškoćama u razvoju.

 

Nakon poroda carskim rezom, uz sve ostalo, saznali smo da nema nade za drugu trudnoću. Volimo svoju djevojčicu, no imamo veliku želju proširiti obitelj. Kako krenuti u postupak udomljavanja i koje uvijete moramo zadovoljiti?

ODGOVOR: Udomiteljstvo je najbolji oblik neinstitucionalne skrbi izvan vlastite, biološke obitelji, kojim se djetetu pruža obiteljska skrb i odgoj u zamjenskoj, udomiteljskoj obitelji. U pravilu, udomiteljstvo je privremeno – dok se ne srede prilike u biološkoj obitelji ili se ne donese odluka o trajnom zbrinjavanju djeteta. Ipak, nerijetko se događa da dijete ostane kod udomitelja do svoje punoljetnosti. Brojni su razlozi zbog kojih neka djeca ne mogu rasti uz svoje roditelje: ponekad je to zbog bolesti ili smrti roditelja, no najčešće je riječ o ozbiljnom zanemarivanju ili zlostavljanju, zbog čega bi daljnji ostanak u biološkoj obitelji bio štetan za dijete. Udomitelji mogu biti udomiteljska obitelj ili udomitelj samac koji posjeduju dozvolu za obavljanjem udomiteljstva.

Udomiteljska obitelj je pripremljena i posebno educirana obitelj koja prihvaća korisnike i brine o njihovim potrebama. Za razliku od smještaja u ustanovu, udomiteljstvo predstavlja humaniji i prirodniji oblik skrbi budući da se korisniku osigurava obiteljsko okruženje i omogućuje održavanje socijalnih veza. Udomitelj, u pravilu, može biti svaka odrasla osoba koja ima osnovne uvjete za život: zadovoljavajuće stambene prilike i prihode, zdravstveno stanje i pozitivan odnos prema životu.

Najvažniji je uvjet za udomitelje – pojedince, parove ili obitelji – da vole djecu, da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje.

Nakon što dobro razmislite i porazgovarate sa svim drugim članovima svoga kućanstva, javite se najbližem Centru za socijalnu skrb, kojem podnosite formalni zahtjev i koji će provesti postupak provjere podobnosti za udomitelje: socijalni radnici posjetit će vas u vašem domu, a zatražit će i neke osnovne dokumente. Potom ćete biti pozvani na seminar za buduće udomitelje.

In Portal

 

Povezane vijesti