Kako riješiti problem inkontinencije

Pitanje: V.Z.(19) Ne znam mnogo o inkontinenciji, no voljela bi pomoći svojoj mami. Ona cijeli život brine o mojem invaliditetu i bez nje sigurno ne bi ni uspijela sve što sam postigla do danas.

 

Živimo same, pa vidim i osjećam miris koji izaziva njezin problem s mokrenjem. Ne želi sa mnom razgovarati o tome, jer kaže imam i sama dovoljno briga. Možete li mi odgovoriti koliko je često i prirodno da žena od 40 godina ima takav problem? Kako da joj pomognem?

Odgovor: Inkontinencija često izaziva nelagodu i sram, pa o tome izbjegavamo pričati.  Prava je istina da se svaka četvrta žena starija od 35 godina te čak 50 posto žena iznad 60 godina suočava s ovim problemom.

Od povremenog „bježanja“ do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće tako bi se mogla opisati inkontinencije, stanje koje prije svega uzrokuje psihološku i socijalnu nelagodu. Udio inkontinentnih osoba u općoj populacije kreće se između 10 i 15 posto. Porazna je činjenica da samo 30 posto ljudi koji imaju tegobe s inkontinencijom zatraži liječničku pomoć bez koje nema adekvatne skrbi. U situaciji kad se susretnu s poteškoćama vezanim uz inkontinenciju, korisnici često, i bez savjeta liječnika i/ili farmaceuta, posežu za različitim, neadekvatnim higijenskim proizvodima koji im ne mogu pružiti dovoljnu zaštitu i diskreciju. Ujedno zabrinjava činjenica da i taj postotak mogao biti puno veći jer je samo jedna trećina žena spremna otvoreno govoriti o problemima i neugodnostima koje doživljavaju zbog inkontinencije. Razlozi tome su sram i strah od negativne reakcije okoline, ali i prevladavajući stav da se o takvim stvarima jednostavno ne govori.

Ako do istjecanja mokraće dolazi dok osoba kašlje, smije se, podiže teške predmete, riječ je o stresnoj inkontinenciji koja je najčešća. Međutim postoje osnovne rizične skupine i faktori kada se govori o oslabljenoj funkciji mokraćnog mjehura. Među njima su trudnoća, menopauza, pretilost te bolesti. Naime hormonske promjene tj. smanjenje estrogena kod žena u menopauzi, kao i trudnoća i porod najčešći su razlozi zbog koji dolazi do ovog problema.

U mnoštvu dostupnih higijenskih pomagala potrebno je odabrati primjereno medicinsko pomagalo koje najbolje može zadovoljiti potrebe korisnika, te spriječiti osjećaj vlažnosti i razvoj neugodnih mirisa. Pravovremena detekcija inkontinencije, njezino razumijevanje te odgovarajuća liječnička terapija prvi su koraci prema učinkovitoj kontroli ove tegobe, a odabir prikladnih pomagala i popratnih proizvoda za njegu značajno podiže kvalitetu življenja osoba koje se suočavaju s inkontinencijom.

 

In-Portal