Zbog inkontinencije koristim pelene za odrasle, a ipak imam i jedan veći problem

PITANJE: V. E. (24) Znam da se tema često ponavlja, ali meni i dalje voda predstavlja problem. Zbog inkontinencije koristim pelene za odrasle, a ne znam pijem li dovoljno tekućine.

 

Pokušavam se pridržavati savjeta i piti oko tri litre tekućine dnevno. Ipak, imam napadaje jake žeđi, a koža mi je suha kao nekoj starici. Živim na selu, pa mi mama donosi vodu sa šumskog izvora za koju svi kažu da je kvalitetnija. Mislite li da pijem dovoljno i koliko je voda uopće važna za moje opće zdravstveno stanje?

ODGOVOR: Ljudsko tijelo sastoji se od oko 70 posto vode, (90 posto krvi i 85 posto mozga je voda, čak i kosti sadrže 30 posto vode). Voda je glavni pokretač izmjene tvari u organizmu koja se obavlja kolanjem krvi od srca do pluća i bubrega.

Bez vode čovjek ne može izdržati duže od četiri dana. Dovoljna količina vode znači i normalnu gustoću krvi, normalni krvni tlak, normalni dotok kisika do mozga, mišića i ostalih organa. Smanjenjem količine vode u organizmu smanjuje se i izlučivanje otpadnih tvari iz tijela. Jednako tako, organizmu su potrebni i elektroliti prisutni u tjelesnim tekućinama i stanicama. Gubitkom veće količine vode i elektrolita iz tijela dolazi do dehidracije organizma.

Nažalost, mehanizam za žeđ ne govori nam na vrijeme da trebamo nadoknaditi tekućinu. Osjećaj žeđi označava početak dehidracije pa su ljudi koji obično piju malo tekućine izloženi dugotrajnom riziku od bolesti bubrega, poremećaja mentalnih funkcija, probavnog sustava i čak problema sa srcem. 

Stupanj toksičnosti našeg tijela odnosno naše zdravstveno stanje pokazuje PH faktor u tjelesnim tekućinama. Kod zdravog čovjeka PH krvi je 7,36 do 7,44. Čista i zdrava pitka voda ima PH faktor 9 do 10 i omogućava prirodno čišćenje otrova iz tijela. Zbog kiselih kiša iz zraka i drugih štetnih materija na zemlji te zbog korištenja raznih kemikalija u vodovodnim sistemima, starih sistema koji koriste azbestne cijevi i hrđe u cijevima voda postaje zagađenija i kiselija tzv. mrtva voda. 

Simptomi koji vam sugeriraju da svakako trebate piti više vode:

Usta su vam suha – imate ljepljiv osjećaj u ustima, kao da vam nedostaje sline. Koža vam je suha i smanjeno se znojite. S vremena na vrijeme vas hvata ekstremna žeđ (ista ona koju osjećate jutro nakon pijanstva). Oči su vam suhe, krvave i peku. Bole vas zglobovi – hrskavica i leđna moždina sastoje se od oko 80 posto vode, stoga je poanta jasna. Smanjila vam se mišićna masa – manje vode, manje mišića. Dulje vam treba da se oporavite od bolesti – voda čisti toksine iz tijela. Umorni ste i letargični – kada je tijelo dehidrirano, posuđuje vodu iz krvi, koja potom gubi kisik. Imate noćne žudnje za hranom – tijelo se u nedostatku vode može zabuniti misleći da vam treba hrana. Imate probavne smetnje (najčešće zatvor). Koža vam ubrzano stari (pojavljuju se bore u ranoj životnoj dobi) – što ste stariji, više vode trebate piti.

Iz svega navedenog logično je zaključiti da je kvaliteta i količina vode koju pijemo od velikog značaja za cjelokupan ljudski organizam. Na mjestima gdje postoji nezagađena i živa voda nalazimo najdugovečniju i najzdraviju populaciju.

In Portal