Županijska komora Dubrovnik: Stručni skup na temu zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom

Jedna od tema stručnog skupa u Dubrovniku nosi naziv 'Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom?'

 

Županijska komora Dubrovnik u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizira  stručni skup pod nazivom 'Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet', koji će se održati u srijedu 6. rujna, u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik s početkom u 14 i 30 sati. 

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi niz godina su isključene s njega. U dijelu poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

Neka od pitanja na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?

Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznate više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijelite iskustva i izazove na koje nailazite i dobijete odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti