Zbog teškog invaliditeta često cijele dane provodim u krevetu, a veliki problem predstavlja mi i imunitet

PITANJE: V. T. (22) Svake godine u proljeće i jesen, kada dolazi do vremenskih promjena, meni se ponavlja nepodnošljivi kašalj, grlobolja, glavobolja, a često i cijele dane provodim u krevetu.

 

Znam da problem leži u mom lošem zdravstvenom stanju, uzrokovanom teškim invaliditetom koji imam od rođenja. Ipak, bez obzira na invaliditet, možete li mi preporučiti neka prirodna i jeftina sredstva kojima bih ojačao imunitet?

ODGOVOR: Do pada imuniteta dolazi zbog nezdravih životnih navika koje su svakodnevica suvremenog života: nepravilne i neredovite prehrane, nedostatka redovite fizičke aktivnosti, konstantnog stresa te izloženosti vanjskim štetnim faktorima koji povećavaju količinu slobodnih radikala u tijelu. Kurkumin i vitamin D sinergijski djeluju na imunitet i preporučuju se raznim populacijskim skupinama kojima je potrebna nutritivna podrška imunosnom sustavu. Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije, poznat je po upotrebi u pripremi jela, a može se pohvaliti i dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini kao kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo.  Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Profesor Sergej Bubnovskij je poznati ruski stručnjak koji se bavi fizioterapijom i tvrdi da postoji jednostavan način da se ojača imunitet, a da je za to potrebno da izdvojite samo 15 sekundi u toku dana. On preporučuje da svaki dan u posudu stavite hladnu vodu, čak i led i da umočite noge. Dovoljno je da noge ostanu u vodi samo 15 sekundi. Nakon toga ih osušite i utoplite debelim vunenim čarapama. Ponovite ovo svako veče prije spavanja. Profesor kaže da se vaše zdravlje neće pogoršati zbog hladne vode već da će se znatno poboljšati.

In Portal